Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Almás-zabpelyhes muffin.
Ezek a sütemények kiválóan alkalmasak reggelire vagy kisebb étkezésekre, például tízóraira vagy uzsonnára. A megadott hozzávalókból körülbelül 12 darab készíthető.
Hozzávalók:
2 nagyobb alma
45 dkg simaliszt
20 dkg zabpehely
2 1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
0,5 l almalé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Vékonyan olajozzuk ki a muffínsütő serpenyőt.
10 éve | Németh Lajosné Ilse | 0 hozzászólás
Mákos-mandarinos indiáner
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt
fél dl víz
8 dkg mák
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál olaj
5 dkg fehér csokoládédara
A krémhez:
5 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
4-5 darab mandarin a díszítéshez
A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét habbá verjük a fele cukorral. A tojássárgáját a fele liszttel, a maradék cukorral és a vízzel péppé keverjük.
|
|
10 éve | Németh Lajosné Ilse | 0 hozzászólás
A fekete áfonya.
A frissen mosott áfonya üdítő és vitamindús gyümölcs, amelyet azonnal elfogyaszthatunk, vagy tetszőlegesen felhasználhatunk levesek, szószok, sütemények, fagylaltok és szörpök készítéséhez.
Ma már minden nagyobb áruházban vagy zöldségesnél vásárolhatunk áfonyát: általában pici műanyag dobozokban árulják a kövér sötétkék, evésre csábító bogyókat. Érdemes mindig olyan helyen megvenni a gyümölcsöt, ahol nem lefóliázott dobozt nyomnak a kezünkbe, ugyanis az áfonya nehezen viseli a hosszas tárolást.
Fűszerkalauz -- Mit – mihez?
Angelika: salátafőzelék és –mártás, tápszerek, likőrök, gyomorkeserűk, aromás borok.
Angosztura: likőrök, bólék, gyógyborok.
Áfonya: vadas mártások, dzsem, bor.
Ánizs: főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök.
Babérlevél: levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál.
Bazsalikom: levesek, fehérbab-főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek.
Fűszerkalauz - Mihez – mit?
Levesek
Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom.
Bab: babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.
Bor: fahéj, citrom, szegfűszeg.
Borscs: feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél, fokhagyma.
Becsinált: petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.
Borjú- vagy bárányfej: tárkony, feketebors, gomba, vöröshagyma, borsikafű, köménymag.
Sörös, köményes csülök pirított puliszkával
(2 fő részére)
Hozzávalók:
450 g • csontozott csülökhús (vagy lábszár)
1 mk • egész kömény
250 ml • világos sör
1/2 fej • fokhagyma
1 fej • vöröshagyma
80 ml • tejszín
1 db • kisebb zsenge cukkini
80 g • kukoricadara
230 ml • víz
30 g • vörös cheddar sajt
olívaolaj
só
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra légkeveréses fokozaton.
A csülköt megmossuk, leszárítjuk, majd sózzuk, és egész köménnyel megfűszerezzük.
10 éve | Németh Lajosné Ilse | 0 hozzászólás
Keltorta.
Hozzávalók:
30 dkg húsból készült pörkölt,
20 dkg spagetti,
egy nagy fej kelkáposzta,
2 dl tejföl,
diónyi vaj,
só.
A kelkáposztát - leveleit meglazítva - sós vízben megfőzzük, egy másik edényben pedig a spagettit főzzük ki sós vízben. Egy tortaformát kivajazunk, a levelekkel kibéleljük úgy, hogy az oldalát is kel takarja. Rétegezve beleöntjük a pörköltet, és a spagettit, kellevelekkel választjuk el egymástól a rétegeket. A tetejére kellevél kerüljön!
Rakott kel ”Tamás” módra
Hozzávalók 4 személyre:
egy kis fej kelkáposzta,
6 tojás,
1 db zacskós rizs,
1 db 45 dkg-os vagdalthús-konzerv,
kevés szeletelt bacon-szalonna,
só, fehér bors,
majoránna,
bazsalikom,
paradicsompüré,
5 dl tejföl
A kelkáposztát leveleire szedve kevés sós vízben megpároljuk, keményre főzzük a tojásokat, elkészítjük a rizst.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, meghintjük piros paprikával, beletesszük az összetört vagdalt húst, (vagy darált húst), kis vizet öntünk rá, fűszerezzük fehér borssal, majoránnával, bazsalikommal, ízesítjük egy kis paradicsom pürével, és készre pároljuk.
Csodafűszer: a gyömbér
Hogyan lehetséges, hogy egy föld alatti gumó ennyi aromát, erőt hordozzon magában? Csípős, fűszeres, különleges aromája nem csak sütemények, de húsok, halak, levesek, curryk főszereplője is lehet. Tisztít és gyógyít is, sőt… vágykeltő is. Csodafűszer!
Gyömbértörténet
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták.
Dupla hagymás – dupla sajtos quiche
Tészta
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
nagyjából fél deci víz
nagy csipet só
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd tortaformába nyomkodom, hogy legyen egy kis pereme, amibe majd beleöntöm a tölteléket. Beteszem a sütőbe és kb. 5 percig sütöm 180 fokon, amíg a tészta kifehéredik.
Töltelék:
Hozzávalók:
2 vékony szelet füstölt szalonna
3-4 újhagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 tojás+a fehérje, ami a tésztából kimarad
1 kis doboz camembert
5-6 dkg reszelt trappista
2 dl tejszín
1 dl tej
só
bors
A kifehéredett tésztát kiveszem a sütőből és rászórom a felkockázott szalonnát, a felkarikázott újhagymát, a felkarikázott lilahagymát és a vékony csíkokra vágott penészes sajtot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás