Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Szezámmagos-fetás újkrumpli görög, paradicsomos, óriás fehérbabbal, olajbogyóval
Hozzávalók:
1/2 kg újburgonya
4-5 evőkanál olívaolaj
só, bors
egy ág friss rozmaring, finomra aprítva/ ezt helyettesítettük az
anyukámtól korábban kapott, szárított verzióval, amit mozsárban
összemorzsoltunk
4 dkg szezámmag
5 dkg kemény fetasajt (nálunk 3 dkg füstölt gomolya, 3 dkg lágy feta, de
ezt csak a tetejére szórva)
csipet chilipehely
A sütőt előmelegítettük 200 fokra.
Kedves Barátaim!!!
Nagyon sok barátomtól kaptam a portálomra azt a kérést, hogy írjam le a FŐZŐISKOLÁBAN készült Szlovén krumplis gombaleves receptjét, Ime:
50 dkg gomba
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
egy kis csokor petrezselyem
3 ek. olivaolaj
35 dkg burgonya
1 paradicsom
2 liter húsleves /kockából is lehet/
2 ek. liszt
3 dl tejföl
so, bors
A gombákat, és a hagymát felaprítva az olajra dobom, megpirítom, majd hozzáadom a felaprított petrezselymet, 10 perc múlva a kockára vágott krumplit, majd 10 perc múlva az apró kockára vágott paradicsomot, párolom, majd felengedem a húslevessel. Ezt legalább 45 percig főzöm, majd lisztes-tejfölös habarással besűrítem, majd még 10 percig összefőzöm.
|
|
Hogyan kell megfelelően tárolni a konyhában a fűszereket?
Ezeket a tapasztalatainkat osszuk most meg önökkel:
1: A fűszer maradjon a lehető legfrissebb. Fénytől és nedvességtől védve.
2: Legyen könnyen elérhető, felismerhető, nyitható, visszacsukható.
A termékeinket minden esetben átlátszó simítózáras tasakba csomagoljuk, és a végét lehegesztjük. Így teljesen aromazárt formában érkezik meg önhöz.
Első használat előtt (vagy amikor a csomag megérkezik) ollóval le kell vágni a simító zár feletti részt.
Tönkölybúzából készült, gyógyító kenyér
Szeged - Dr. Kalmár Gergely, szegedi kutató által nemesített tönkölybúzából készült kenyér ásványianyag-tartalma 15-20-szorosa, vitamintartalma pedig 20-25-szöröse a hagyományos búzából készült kenyérnek.
Kenyérsütés régen és most
Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!
Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk.
Új klímavédelmi program háztartási gépek cseréjére |
2010. március 23. kedd, 16:16 |
A zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden. A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. |
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
ALAPMÁRTÁSOK
Besamel mártás: (tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.
Veloutée mártás: (fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.
Hollandi mártás: (Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.
|
|
|
Meggyes-mákos aranygaluska
Hozzávalók 4 személyre:
Meggyes-mákos aranygaluska
1 üveg meggybefőtt
20 dkg darált mák
reszelt citromhéj
só
8 dkg vaj
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
8 dkg kristálycukor
3 dl tej
50 dkg finom liszt
Vaníliamártás:
3 tojássárgája
2,5 dl tejszín
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
3 evőkanál liszttel, pici cukorral, az élesztővel és 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk.
A tojássárgájákat 5 dkg cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a maradék tejet, amiben feloldottunk egy csipet sót.
A rák gyógyszere a konyhádban van! Mi az?
Curry-fűszerkeverék:
A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag,
kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más
fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz.
A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.
A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz.
Medvehagymás túróval töltött pulykamellfilé
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg pulykamellfilé
15 dkg friss (vagy mirelit) medvehagymalevél
20 dkg túró
3 db tojás
3 dkg liszt
8 dkg zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez
só
A pulykamellből 4 szeletet vágunk, megsózzuk, és vékonyra klopfoljuk. A medvehagyma leveleket megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk, kevés sóval és a túróval összekeverjük. Ezzel töltjük meg a hússzeleteket, panírozzuk, és bő olajban kisütjük.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Hagymafélék | ||||||
Kocsis Andrea | |
||||||
A hagymafélék az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb fűszernövények. Gyógyhatásukról is ismertek. Minél erősebb a szaguk, annál intenzívebb a gyógyító erejük. Különböző fajtáik igen kedvetek hazánkban is. Ilyenek a főzőhagymák, lilahagymák, gyöngyhagyma,...stb. | ||||||
|
||||||
A hagymafélék az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb fűszernövények. |
|
|||||
|
|||||
|
|||||
|
FűszernövényekKerti zsázsa: kár kihagyni!
|
Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztott növény. Pedig érdemes lenne felfedezni: értékes tápanyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag, és két-három hét alatt már szedhetővé nevelhető.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Népszokások [szerkesztés]
A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól.
A tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületről terjedt el Magyarországon.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás