Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Szezámmagos-fetás újkrumpli görög, paradicsomos, óriás fehérbabbal, olajbogyóval
Hozzávalók:
1/2 kg újburgonya
4-5 evőkanál olívaolaj
só, bors
egy ág friss rozmaring, finomra aprítva/ ezt helyettesítettük az
anyukámtól korábban kapott, szárított verzióval, amit mozsárban
összemorzsoltunk
4 dkg szezámmag
5 dkg kemény fetasajt (nálunk 3 dkg füstölt gomolya, 3 dkg lágy feta, de
ezt csak a tetejére szórva)
csipet chilipehely
A sütőt előmelegítettük 200 fokra.
Kedves Barátaim!!!
Nagyon sok barátomtól kaptam a portálomra azt a kérést, hogy írjam le a FŐZŐISKOLÁBAN készült Szlovén krumplis gombaleves receptjét, Ime:
50 dkg gomba
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
egy kis csokor petrezselyem
3 ek. olivaolaj
35 dkg burgonya
1 paradicsom
2 liter húsleves /kockából is lehet/
2 ek. liszt
3 dl tejföl
so, bors
A gombákat, és a hagymát felaprítva az olajra dobom, megpirítom, majd hozzáadom a felaprított petrezselymet, 10 perc múlva a kockára vágott krumplit, majd 10 perc múlva az apró kockára vágott paradicsomot, párolom, majd felengedem a húslevessel. Ezt legalább 45 percig főzöm, majd lisztes-tejfölös habarással besűrítem, majd még 10 percig összefőzöm.
|
|
|
Hogyan kell megfelelően tárolni a konyhában a fűszereket?
Ezeket a tapasztalatainkat osszuk most meg önökkel:
1: A fűszer maradjon a lehető legfrissebb. Fénytől és nedvességtől védve.
2: Legyen könnyen elérhető, felismerhető, nyitható, visszacsukható.
A termékeinket minden esetben átlátszó simítózáras tasakba csomagoljuk, és a végét lehegesztjük. Így teljesen aromazárt formában érkezik meg önhöz.
Első használat előtt (vagy amikor a csomag megérkezik) ollóval le kell vágni a simító zár feletti részt.
Tönkölybúzából készült, gyógyító kenyér
Szeged - Dr. Kalmár Gergely, szegedi kutató által nemesített tönkölybúzából készült kenyér ásványianyag-tartalma 15-20-szorosa, vitamintartalma pedig 20-25-szöröse a hagyományos búzából készült kenyérnek.
Kenyérsütés régen és most
Sokunk emlékezetében él még az a
kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási
fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a
tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a
kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az
egész házat, az felejthetetlen!
Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk.
| Új klímavédelmi program háztartási gépek cseréjére |
|
|
|
| 2010. március 23. kedd, 16:16 |
|
A zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden. A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. |
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
ALAPMÁRTÁSOK
Besamel mártás: (tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.
Veloutée mártás: (fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.
Hollandi mártás: (Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.
|
|
|
|
Meggyes-mákos aranygaluska
Hozzávalók 4 személyre:
Meggyes-mákos aranygaluska
1 üveg meggybefőtt
20 dkg darált mák
reszelt citromhéj
só
8 dkg vaj
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
8 dkg kristálycukor
3 dl tej
50 dkg finom liszt
Vaníliamártás:
3 tojássárgája
2,5 dl tejszín
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
3 evőkanál liszttel, pici cukorral, az élesztővel és 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk.
A tojássárgájákat 5 dkg cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a maradék tejet, amiben feloldottunk egy csipet sót.
A rák gyógyszere a konyhádban van! Mi az?
Curry-fűszerkeverék:
A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag,
kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más
fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz.
A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.
A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz.
Medvehagymás túróval töltött pulykamellfilé
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg pulykamellfilé
15 dkg friss (vagy mirelit) medvehagymalevél
20 dkg túró
3 db tojás
3 dkg liszt
8 dkg zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez
só
A
pulykamellből 4 szeletet vágunk, megsózzuk, és vékonyra klopfoljuk. A
medvehagyma
leveleket megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk, kevés sóval és
a
túróval összekeverjük. Ezzel töltjük meg a hússzeleteket, panírozzuk, és
bő
olajban kisütjük.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
| Hagymafélék | ||||||
|
Kocsis Andrea | |
||||||
A hagymafélék az
egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb fűszernövények. Gyógyhatásukról
is ismertek. Minél erősebb a szaguk, annál intenzívebb a gyógyító
erejük. Különböző fajtáik igen kedvetek hazánkban is. Ilyenek a
főzőhagymák, lilahagymák, gyöngyhagyma,...stb.
|
||||||
|
|
||||||
|
A hagymafélék az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb fűszernövények. |
|
|||||
|
|||||
|
|||||
| |||||
FűszernövényekKerti zsázsa: kár kihagyni!
|
|
Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztott növény. Pedig érdemes lenne felfedezni: értékes tápanyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag, és két-három hét alatt már szedhetővé nevelhető.
A
keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa
(Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is
felhasznált növény.15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
sütőmargarin
sütőmargarinElkészítés:
Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Népszokások [szerkesztés]
A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól.
A tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületről terjedt el Magyarországon.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás