Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
|
|
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Húsvéti díszek
A húsvéti díszeket érdemes hetekkel korábban elkészíteni vagy megvenni – de ne pazaroljunk sok pénzt erre, hiszen nem csupán egyedibbek és hangulatosabbak a saját készítésű húsvéti díszek, de gyorsan, egyszerűen és olcsón készíthetünk saját magunk néhány díszt. A húsvéti díszek lehetnek hagyományosak, modernek, természetesek – a lényeg az, hogy a tavasz színeire és a húsvét jelképeire utaljanak. A kellékeket szerezzük be korábban, ehhez már adtunk ötleteket a húsvéti dekoráció bejegyzésünkben.
Sonkás-tojásos kelt tésztatekercs.
Elkészítési idő:
1 óra felett
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 csomag élesztőpor
1 mk cukor
1 kk só
6 darab tojás
2 ek olívaolaj
1.5 dl víz
30 dkg sonka
1 szál póréhagyma
3 ek torma
Elkészítés:
A lisztet a kelesztőbe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a tojást, és az olívaolajat. Hozzáöntjük a langyos vizet, és jól összedolgozzuk. Ne legyen kemény, de szét se folyjon.
A négy, keményre főzött tojást karikákra, a sonkát csíkokra vágjuk, a póréhagymát vékony szálakra csíkozzuk.
Tojás Teszt – Melyiket vegyük?
Megtévesztenek minket?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tojástesztjében 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg. A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható 6 illetve 10 darabos kiszerelésű tojásokat vonták be.
Mit vizsgáltak?
A termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolták.
A pontozásnál azt vették figyelembe, hogy a csomagoláson és a tojásokon feltüntetett információk megfelelnek-e az előírásoknak, valamint előfordul-e olyan név vagy kép a csomagoláson, amely a ténylegestől eltérő (állatvédelmi szempontból jobb) tartásmódra utal, vagyis megtévesztő.
2010-03-26 12:36:29, Péntek | ||
Több tonna pacalt vontak vissza a forgalomból Több tonna pacalt vont ki a forgalomból itthon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a napokban. |
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Konyhai szennyeződések környezetbarát eltávolítása
Alábbi cikkünkben kifejezetten a konyhai szennyeződésekre és azok környezetbarát módon történő eltávolítására koncentráltunk. A munkalapoktól kezdve, az evőeszközökön át a csempéig, mindent megtisztítottunk, ami csak beszennyeződhet egy konyhában. Így néz ki nálunk a környezetbarát takarítás.
Már több cikkünkben volt szó a környezetbarát háztartás mibenlétéről, a környezetbarát takarításról, valamint arról, hogy kellemes mellékhatásként - már a zöld takarítás mellékhatásaként - anyagilag is sokkal jobban járunk.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Piskóta trükkök Piskótaszeletelés
A piskótát pamutcérna segítségével vághatjuk ketté vízszintesen. Óvatosan tekerjük a piskóta köré a cérnát, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a piskótát - így nem morzsálódik szét a tészta. A pamutcérna kiválóan vág.
Ha a piskóta közepe összeesik, üvegpohárral vágjunk lyukat a közepébe, így gyűrű alakú tortát készíthetünk belőle.
Szendvicsek az uzsonnástáskában
Néhány gyerkőc reménye ellenére – idén sem húzták el a kutyák az
iskolát, és mint minden évben, most is újrakezdődött a tanítás. A
számos előkészület, időbeosztás-tervezés, gyerekszállítmányozás mellett
felmerül újra és újra a már szinte kétségbeejtő kérdés: „Mit is vigyen a
gyerek uzsonnára?”
A szülőnek az a jó, ami gyorsan elkészül, tápláló, és a csemete minden morzsáját elfogyasztja.
A kapor (anethum graveolens) régi magyaros fűszer, ám kevesen tudják milyen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről van szó.
Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, ma már egyre több kiskertben találkozunk a kaporral, mint fűszernövénnyel.
A kapor egy finom és szép egynyári fűszernövény, amelynek a levele és a magja is ehető. Már maga a növény is feltűnően szép dísz lesz kertünkben laza osztott leveleivel és aranysárga ernyős virágzatával színfoltot képez kertünkbe.
Brownie (amerikai, duplán csokis kockák)
Elkészítése: A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, a tűzről lehúzzuk.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Zöldségek az életünkben
avagy, melyik zöldség mire van a legjobb hatással...
Bab:
1. terápiás haszna elsősorban gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,
2. az anyagcsere szabályozója,
3. segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),
4. Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,
5.
ViMiZo kisokos
Fűszer lista
Áfonya | vadas mártások, dzsem, bor |
Ánizs | főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek |
Babérlevél | levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka, káposzta eltevésénél |
Bazsalikom | levesek, fehérbab, főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, paradicsom és paradicsomos ételek |
Boróka | főzelékek saláták, húsételek, pácok vadpástétomok, savanyú káposzta |
Bors | levesek, főzelékek, húsételek, saláták, mártások pácok |
Borsika fű | hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposzta, saláták, húsos és gombás ételek, majonézek, bors pótlására |
Borsmenta | töltelékek, gyümölcssaláták |
Cayenni bors | sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos, tojásos ételek, mártások savanyúságok |
Citrom | gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek szárnyas és vadas ételek, ecet helyett is! |
Cukor nélkül, de édesen: természetes édesítők
Karetka Zsófia
2010. I március I 06.
Mivel úgy látjuk, még mindig nagyon sokan és sok helyen használnak finomított cukrot, és szeretnénk, ha egy kicsit egészségesebben élne mindenki, összeszedtünk néhány édesítőszert, amelyekkel a fent nevezett "ellenséget" helyettesíteni lehet. Száz százalékban természetes eredetű édesítők jönnek, semmi mesterséges adalékanyag.
Ha édes ízre vágyunk, nem kell feltétlenül a cukorhoz nyúlnunk, akkor sem, ha idegenkedünk (jegyezzük meg, joggal) a mesterséges édesítőszerektől.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
RIZS
(Oriza
sativa L.)
A rizs
a búza után az emberiség leggyakrabban fogyasztott tápláléka. A trópusi, szubtrópusi
éghajlat jellemző növénye, igen vízigényes. Forgalomba kerül hántolatlanul, ez
a barna rizs, valamint hántolva, melyek fényezett és fényezetlen változatban ismertek.
A maghéj eltávolításakor csökken a rizsszem fehérje-, B-vitamin és ásványianyag-tartalma,
ezért táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb, bár (túlzott mennyiségben
fogyasztva) a héjában lévő fitinsavak gátolják pl.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
KUKORICA
(Zea mays L.)
"simaszemű"
Zea mays convarietas vulgaris
"lófogú"
Zea mays convarietas dentiformis
"pattogatni való"
Zea mays convarietas microsperma
"csemege"
Zea mays convarietas saccharata
"lisztes"
Zea mays convarietas amylacea
A föld melegebb éghajlatú vidékeit kedveli. Fontos szerepe van takarmánynövényként és az emberi táplálkozásban is. Jellemző fehérjéje a zein. Fehérjéi ugyanúgy, mint a növényeké általában, nem teljes értékűek, mert két létfontosságú aminosavból, lizinből és triptofánból kevesebbet tartalmaznak a kívánatosnál.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
— Tönköly (Triticum spelta L.)
A
tönkölybúza a búza legrégebben ismert változata. Termesztése visszaszorult, mert
terméshozama alacsony, de értékes tulajdonsága, hogy betegségekkel szemben ellenálló.
Főleg biotermékeket készítenek belőle, melyekhez a felhasznált búza termesztése
során nem használnak sem műtrágyát, sem növényvédő szert. Értékes tápanyagtartalma
miatt napjainkban a reformkonyha kedvelői újra felfedezték. Fehérje- (sikér) tartalma
magas, sütési tulajdonságai pedig kedvezőek.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
HAJDINA
(Fagopyrum
esculentum Moench)
más
néven: pohánka (szlovák, magyar), haricska, tatárka (magyar), grecsnyevaja kasa
(orosz), kasza gryczana (lengyel), soba (japán), buckwheat (angol) sarrasin (francia),
grano saraceno (olasz)
Kásanövény. Kultúrába vétele valószínűleg Közép-Ázsiában
(Nepál és Kína határvidéke) történt. Előbb K-Ázsiában terjedt, csak a középkor
végén ismerték meg Európában (15. sz.), ahol a mérsékelt égövben (Oroszo., Lengyelo.,
Németo., Németalföld, É-Franciao.) kezdték termeszteni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás