Együtt mindig jobb: Zöldségek az életünkben, avagy melyik zöldség mire van a legjobb hatással...

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Zöldségek az életünkben

avagy, melyik zöldség mire van a legjobb hatással...

network.hu

Bab:

1. terápiás haszna elsősorban gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,

2. az anyagcsere szabályozója,

3. segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),

4. Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,

5. elősegíti a víz kiürülését,

6. erősíti a szívműködést, vérkeringést,

7. hasznos fáradékonyság, ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.

Borsó:

1. mint minden mag, ez is teli van nukleinsavakkal, ezek pedig a legjobb fiatalító szerek (sejtregeneráció),

2. anabolikus hatású a sportnál (növeli az izmos tömegét - ma igen divatos kifejezés a testépítők körében),

3. jótékony hatása van az idegekre (sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz),

4. elősegíti a szellemi frissességet,

5. aktiválja az anyagcserét,

6. erősíti a körmöket, hajat,

7. javítja a látást,

8. csökkenti a koleszterinszintet,

9. méregtelenít.

Brokkoli:

1. jelentős karotin tartalmából a szervezetben A-vitamin keletkezik, mely jól semlegesíti a félelmetes szabadgyököket, melyektől sok betegség származik, ezáltal

2. védi a sejteket, sejthártyát, így magát a nyálkahártyát is (a legjobb nyálkahártyavédő), ennek eredményeként,

3. jelentős szerepe van az immunvédekezésben,

4. átsegít a fertőzéseken;

5. hat az emésztésre,

6. fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét,

7. erősíti az izomműködést,

8. segít nyugtalan, ingerlékeny állapotban, alvászavaroknál, un. stressz-ellenes zöldség,

9. erősíti a szívet, vérkeringést,

10. vérképző,

11. segít a sejtek oxigén ellátásában,

12. enyhén, de görcsoldó,

13. elősegíti a víz kiürülését - így kiváló vérnyomáscsökkentő.

Burgonya:

1. szabályozza a vízháztartást, mivel magas a K-tartalma,

2. segíti a sejtek tápanyaggal való ellátását,

3. részt vesz a csontok felépítésében,

4. izomerősítő,

5. fokozza az izmok és a szív munkáját,

6. aktiválja az egész anyagcserét,

7. salaktalanít,

8. gyermekkorban fokozza a növekedést,

9. kötőszöveteket erősíti,

10. aktiválja a hormonok termelődését,

11. emésztésszabályozó,

12. szellemileg frissít,

13. magas folsavtartalma jótékony hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,

14. akinek magas a vérnyomása, egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé teszi a gyógyszeradag csökkentését.

Cékla:

1. "boldogságzöldség" - a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,

2. segít a kötőszövetek felépítésében,

3. méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül,

4. fokozza a sejtek növekedését, a sejtmagok regenerálódását,

5. növeli a gyomorsavtermelést, ezáltal a fehérjeemésztést,

6. aktiválja a vörösvérsejtek képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,

7. rugalmassá, üdévé teszi a bőrt,

8. fényt ad a körmöknek, a hajnak,

9. segíti a víz távozását,

10. savtalanítja a szervezetet,

11. méregteleníti a tápcsatornát.

Cikória:

1. elsősorban emésztőszervi panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású),

2. csökkenti a vérzsírok és a koleszterin szintjét,

3. csökkenti a vérnyomást,

4. megelőzi az érelmeszesedést,

5. jótékony hatású a szívre,

6. segít a fogyásban,

7. méregtelenít,

8. szabályozza a vízháztartást,

9. védi a nyálkahártyát.

Cukkini:

1. a sejtek barátja - aktiválja a sejtek anyagcseréjét,

2. karcsúsít,

3. növeli az agy teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,

4. nyugtató, miközben serkenti az idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,

5. javítja a szervezet fehérje helyzetét,

6. növeli a teljesítőképességet,

7. erősíti az izmokat,

8. erősíti a szívizom sejtjeit,

9. segíti a víz és a salakanyagok távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,

10. erősíti az immunrendszert,

11. a nyálkahártya őre.

Fokhagyma:

1. évezredek óta ismert gyógyszer, elsősorban a reumás betegségek, asztma ellen használtak,

2. allicin tartalma (ami a kellemetlen fokhagyma illatú leheletért felelős) és ennek bomlástermékei antibiotikumként hatnak, elpusztítják a baktériumokat, gombákat,

3. csökkenti a vár zsírtartalmát,

4. jó az érelmeszesedés ellen,

5. segít a vénás és visszérbetegségekben,

6. erősíti a szívműködést,

7. gátolja a véralvadást, ezzel fokozza a vérkeringést ("vérhígító" gyógyszer),

8. segíti a fogyókúra eredményességét,

9. vérnyomáscsökkentő,

10. csökkenti a teltségérzetet,

11. alkalmas az öregedési folyamatok elodázására,

12. fokozza a bőrben a vér áramlását - szebb lesz az arc színe.

Vigyázat: érzékeny embereknél gyomor- és májpanaszok jelentkezhetnek, vagy túlságosan alacsony vérnyomást okoz!

Hajdina:

1. nincs még egy olyan szántóföldi növény, amelyik annyira gazdag lenne P-vitaminban (rutinum), mint a hajdina - ez a szabadgyökök ellen védi az erek falát,

2. és együtt hatva a C-vitaminnal - tömíti az erek falát, megállítja a vérzéseket, megelőző és gyógyító hatású a vénás- és visszérbetegségekben, (*)

3. csillapítja a fogíny-, orrvérzést,

4. erősíti a kötőszöveti erek falát,

5. fokozza a szövetek vérrel való ellátottságát,

6. "fickósít",

7. jó a reumára, az ízületi gyulladásra,

8. erősíti az immunrendszert,

9. részt vesz a vérkeringés szabályozásában.

Vigyázat: a magas vérnyomásban szenvedők vagy erre hajlamosak ne egyenek minden nap hajdinát!

Káposzta:

1. magas folsavtartalma nagyon fontos azoknak, akiket rendszeresen stressz ér és B-vitamin hiányban szenvednek,

2. serkenti az agy és az idegek működését (a B12 kivételével az össze B-vitamint tartalmazza, és ami nagyon fontos, egymással harmonizáló mennyiségben),

3. fokozza a koncentrálóképességet,

4. hangulatjavító,

5. idegnyugtató, feszültségoldó,

6. javítja az alvást (vacsorára fogyasztva egy olyan aminosav jut az agyba, amiből az alvás hormonját állítja elő szervezetünk),

7. erősíti az immunrendszert,

8. növeli az életerőt,

9. aktiválja a sejtlégzést

10. erősíti a bőr és a haj színét,

11. elősegíti a sejtek növekedését,

12. segít a sikeres fogyókúránál,

13. a benne lévő cink fitté tesz bennünket.

Karalábé:

1. serkenti a sejtanyagcserét,

2. vérképző,

3. energiát, életerőt ad,

4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

5. javítja a koncentrálóképességet,

6. frissít,

7. javítja az oxigénellátást,

8. javítja a sejtek légzését,

9. erősíti a szívműködést,

10. hangulatjavító,

11. stesszoldó,

12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

13. segít a sikeres fogyókúrában,

14. véd az érelmeszesedéstől,

15. megköti a szabadgyököket.

Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!

Karfiol:

1. a karfiolban előforduló pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,

2. segíti a felesleges víz kiürülését,

3. vese- és hólyagbetegségeknél hasznos,

4. hatásos a fogyókúránál,

5. segíti a sejtek megújulását, növekedését,

6. fokozza a vérképzést,

7. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

8. csökkenti a vérnyomást,

9. karbantartja a tápcsatornát.

Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.

Kelbimbó:

1. magas B1-vitamin (*) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,

2. huzamosan fáradékonyak,

3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1 vitamin hiányának a következménye),

4. gyenge az életerejük;

5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,

6. fokozza a sejtek növekedését,

7. erősíti a kötőszöveteket,

8. fényessé teszi a hajat,

9. szépíti a bőrt,

10. javítja a hangulatot,

11. segíti a víz leadását,

12. segíti a fogyást,

13. salaktalanít,

13. erősíti az immunrendszert.

(*) A B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!

A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel.

Kukorica:

1. legértékesebb anyaga a nagy mennyiségben előforduló B1-vitamin, ezért erősíti az idegrendszert,

2. növeli a stressztűrést,

3. javítja az agy teljesítményét,

4. javítja a hangulatot;

5. fiatalít,

6. fokozza a sejtek növekedését,

7. serkenti a sejtek légzését,

8. jó az izomműködésre,

9. jó hatása van a szív működésére,

10. hasznos a kötőszöveteknek,

11. erősíti az immunrendszert,

12. "fickósít".

Lencse:

1. sok kalória nélkül laktat,

2. nagy fehérjetartalma fokozza az életerőt - vitalizál,

3. szabályozza a vércukorszintet, ezzel

4. elűzi a fáradtságot,

5. fokozza a teljesítményt, növeli a szellemi frissességet,

6. serkenti az agyműködést és

7. jó az idegeknek;

8. vasat juttat a vérképzéshez,

9. segíti a sejtek oxigénellátását,

10. segít a víz kiürítésében,

11. segít a hólyag- és vesebajoknál,

12. serkenti a hormonok termelését,

13. a kötőszöveteket fiatalítja,

14. erősíti a csontokat,

15. segíti a fogyókúrát.

Olivabogyó:

1. magas E-vitamin tartalma védi a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,

2. védi a sejthártyát,

3. erősíti a szívet,

4. enyhíti a gyulladást, a gyulladás keltette fájdalmat,

5. erősíti az immunrendszert,

6. magas zsírtartalma ellenére segít a fogyókúrában.

Fontos: csak hidegen sajtolt olívaolajat használjunk!

Az olívaolaj jól bírja a forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.

Paprika:

1. a "forróvérű és szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,

2. kapszaicin tartalma miatt nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,

3. a kapszaicin gátolja a véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól, mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,

4. jó hatású a visszérbetegségeknél,

5. segíti a szív munkáját,

6. megelőző hatása van a migrénben,

7. erősíti a nyálkahártyát,

8. javítja a látást,

9. aktiválja a sejtek anyagcseréjét,

10. aktiválja a fehérje-anyagcserét,

11. erősíti a kötőszövetet,

12. aktiválja a mirigyek működését,

13. javítja a koncentrálóképességet,

14. immunerősítő.

Paradicsom:

1. védi a sejteket, erősíti szerkezetüket,

2. fokozza a sejtek anyagcsere folyamatait,

3. védi a nyálkahártyát, ezzel

4. véd a fertőzések ellen,

5. csökkenti a fertőzéses megbetegedések tüneteit,

6. szépíti a bőrt,

7. megemeli a vércukorszintet, ezzel

8. élteti az agyat, az idegeket, csökkenti a fáradtságot,

9. hangulatjavító,

10. elősegíti az alvást,

11. sejtvédő, sejtfiatalító,

12. szíverősítő,

13. vízhajtó,

14. besegít a kötőszövetek megújulásába,

15. aktiválja a hormontermelődést,

16. jó hatású emésztési zavaroknál,

17. segít a rákos megbetegedések leküzdésében.

Fontos: a paradicsomot lehetőleg mindig kicsi olajjal fogyasszuk, mert a benne lévő nagy mennyiségű karotinok jobb felszívódását így segíthetjük elő.

Sárgarépa:

1. legfontosabbat már a színe elárulja, sok béta-karotin van benne, ami az A-vitamin elővitaminja,

2. véd a szabadgyökök ellen,

3. a sejtek anyagcseréjét aktiválja,

4. fiatalít, megállítja az öregedési folyamatokat,

5. növeszti a hajat és a körmöt,

6. széppé teszi a hajat, a bőrt,

7. erősíti az immunrendszert,

8. javítja a szemet,

9. hasznos farkasvakság esetén,

10. segíti a vérkeringést,

11. hasznos a szívnek.

Retek:

1. régi házi gyógyszer meghűlés ellen,

2. javítja a vérkeringést,

3. kéntartalmú mustárolaja fertőtleníti a szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor nyálkahártyáját és

4. egyben csökkenti gyulladását,

5. csökkenti a koleszterinszintet,

6. csökkenti a vérzsír-szintet,

7. megelőzi az epe-, vese-, hólyagköveket,

8. segít a víz kiürülésében,

9. fokozza a szervek vérellátását,

10. segít a fogyókúrában.

Spárga:

1. erősíti az immunrendszert,

2. serkenti az agyat,

3. javítja a látást, segít a szemfáradtságban, a farkasvakságon,

4. védi a bőrt a ráncosodás ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,

5. jótékony a szívre,

6. segít a gyulladásokon,

7. elősegíti a sebgyógyulást,

8. a sejteknek a leghatásosabb védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,

9. a haj szépségét elősegíti,

10. erősíti a nyálkahártyát,

11. segít a konfliktuskezelésben,

12. erősíti az emlékezést,

13. erősíti az immunrendszert,

14. gyulladás gátló,

15. vízhajtó, salaktalanít.

Spenót:

1. védi a nyálkahártyákat,

2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,

3. serkenti az agyműködést, frissít,

4. nyugtatja az idegeket,

5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,

6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,

7. javítja a hangulatot,

8. támogatja az izom- és szívműködést,

9. erősíti az immunrendszert,

10. serkenti a hormontermelést,

11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,

12. serkenti a csontképzést,

13. erősíti a fogakat,

14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,

15. vízhajtó,

16. segíti a fogyókúrát,

17. idős korban lefékezi a biológiai órát.

Tök:

1. javítja az emésztést,

2. méregtelenít,

3. csökkenti a vérzsír szintjét,

4. a tökben lévő enzimek kímélik a hasnyálmirigyet,

5. fogyasztja a zsírpárnákat,

6. vízhajtó,

7. erősíti az idegeket,

8. nyugtat,

9. ellátja a szervezetet A-vitaminnal,

10. részt vesz a csontok anyagcseréjében,

11. fiatalítja a sejteket, segíti a sejtlégzést.

Uborka:

1. fontos alkotórésze az erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,

2. E-vitamin tartalma magas, véd a szabadgyököktől,

3. nagy mennyiségű szilícium tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,

4. az uborkalé enyhíti és gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,

5. szemre téve az uborkaszelet megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,

6. csökkenti a testsúlyt.

Vöröshagyma:

1. a népi gyógyászat csodaszere,

2. megelőzi a fertőzéseket,

3. fertőtleníti az orr- és szájüreget, a torkot,

4. erősíti a gyomor és az egész emésztőrendszer nyálkahártyáját,

5. segít vese- és gyomorbántalmakban,

6. javítja a vérellátást (hideg kezek, lábak),

7. jó érbetegségek ellen, vénás panaszoknál,

8. hangulatjavító,

9. immunrendszer erősítő,

10. serkenti a vérképzést,

11. fokozza a stresszhormonok elválasztását,

12. szívműködést, keringést erősíti,

13. csökkenti a magas vérnyomást,

14. megelőzi az érelmeszesedést,

15. ha a szájat méh vagy darázs csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1 fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen, amely fulladáshoz vezethet.

Zeller:

1. elmulasztja a kóros baktériumokat és gombákat a tápcsatornában,

2. elmulasztja az emésztési zavarokat,

3. fertőtleníti, méregteleníti a száj és torok nyálkahártyáját,

4. fokozza a gyomorsav termelődését,

5. antibakteriális a kiválasztó szervrendszerben,

6. segít köhögésnél, náthánál, hűléses betegségeknél,

7. fogyaszt,

8. aktiválja a szénhidrát anyagcserét,

9. erősíti az idegeket,

10. serkenti az agyműködést,

11. idegcsillapító,

12. táplálja a bőrt, hajat, szemet,

13. jótékony hatású a májra,

14. vízhajtó.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönet a bejegyzésért, nagyon hasznos infót közöl.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu