Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kenyérsütés régen és most
Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!
Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez
táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk.
Idővel, a technikai fejlődése nyomán megjelentek a piacon a kenyérsütő
gépek. Persze egyszerűbb egy boltban előre csomagolt kenyeret bedobni a
kosárba, de a saját készítésű azért mégis csak a régmúlt szép emlékeket
idézi, ráadásul kenyerünk ára nagyjából fele lesz a boltiénak.
A
kenyérsütő gépek segítségével tetszés szerint süthetünk kisebb és
nagyobb kenyereket. Ha nagyobbat szeretnénk, akkor válasszunk egy
nagyobb üsttel és két keverőlapáttal rendelkező gépet, ezzel körülbelül
1-1,5 kg-os kenyeret tudunk sütni. Az ilyen gépeknek 800 W körül van a
teljesítménye. Ha viszont kisebb kenyeret szeretnénk sütni, akkor
válasszunk egy kisebb üsttel rendelkező egy keverőlapátos gépet. Ezzel
0,5-0,75 kg-os kenyeret tudunk sütni. Ezeknek a fogyasztása 500-600 W.
A
gépeken sokféle program található. Erre azért van szükség, mert a
különböző lisztből készült kenyereket más-más programmal kell sütni. Azt
is beprogramozhatjuk, hogy mikorra süsse meg nekünk a friss meleg
kenyeret. Nincs más dolgunk, mint a sütőedénybe tenni a hozzávalókat és
beprogramozni a kívánt időre. Így például mikor reggel felkelünk, már
ott gőzölöghet a frissen sütött kenyerünk a reggeli asztalnál.
A dagasztástól a kelesztésen át a
sütésig a teljes munkafolyamat 2,5 - 3 órát vesz igénybe. Ezt az időt
persze le lehet rövidíteni gyors vagy szupergyors programmal, ha a gép
rendelkezik vele. Azonban nem mindig jó, ha siettetjük a sütést, mert a
rövidebb kelesztés ára egy laposabb, silányabb minőségű kenyér lesz.
Komolyabb gépeknél lehetőség van arra is, hogy magunk állítsuk össze a
sütési programot, és még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen barnára
süsse a kenyér héját. Akik szeretik a jól átsült, ropogós kenyérhéjat
azok ilyen gépet vásároljanak.
Gépünk legfontosabb része a sütőedény.
Ez egy teflonnal bevont, kivehető és könnyen tisztítható edény. Az
alján találhatók a keverőlapátok, amik szintén kivehetőek, és könnyen
tisztíthatók. (Előfordulhat, hogy ezek a kis lapátocskák belesülnek a
kenyérbe, éppen ezért óvatosan szeljük fel a kenyeret, nehogy
megsérüljenek.) Minden géphez tartozik egy kisebb és egy nagyobb
mérőkanál, amivel a hozzávalókat pontosan ki lehet mérni.
Persze
előfordulhat, hogy nem sikerül olyanra a kenyerünk amilyenre terveztük.
Ennek több oka is lehet:
Ha a tészta túlkel:
Ha a tészta nem kel meg:
Akinek nincs kenyérsütő gépe az
se keseregjen, mert még mindig ott a hagyományos házilag gyúrt, sütőben
sütött módszer. Nem is kell hozzá más csak 1/2 kg liszt (bármelyik
lisztet használhatjuk), 1 evőkanál só, csipetnyi cukor, 15 g porélesztő
és kb. 2-2,5 dl víz. Ezeket jól össze kell gyúrni, hogy könnyen
kezelhető tésztát kapjunk. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis víz, azt
mindenki maga látja, hogy mennyire gyúrható a tészta.)
Ezt egy órán
át letakarva állni hagyjuk, majd jól átgyúrjuk, és kiformázzuk belőle a
kenyeret. Akár sajtot is lehet a tetejére reszelni, esetleg különféle
magokkal megbolondítani. Miután elkészültünk, kb. 1 órát közepes lángon
süssük. Ha már szép barna a teteje, akkor biztosan elkészült. Ez egy
nagyon egyszerű recept, amit mindenki el tud készíteni.
A lisztek minőségén is múlik a kenyerünk állaga. Aki szereti a tömör nehezebb kenyeret, az használjon teljes kiőrlésű, rozs vagy tönköly lisztek keverékét. A sütőiparban mindegyik lisztet kódokkal azonosítják:
ReceptekFokhagymás - sajtos kenyér
Hozzávalók:
350 g finomliszt (BL-55)
15 dkg
fehér rozsliszt (RL-60)
50 g reszelt sajt (a fele füstölt sajt)
2
gerezd zúzott fokhagyma
1 kis mérőkanál só (
1/2 mérőkanál cukor
3
dl víz
1 kis mérőkanál szárított élesztő
Teljes őrlésű kenyér
Hozzávalók:
1 pohár víz (amennyit felvesz)
2
nagy adagolókanál vaj
21/2 pohár simabúzaliszt (BL-55)
1/2 pohár
teljes őrlésű tönköly (búza)liszt (TBL-300)
2 nagy mérőkanál tejpor
2
nagy mérőkanál cukor
11/2 kis mérőkanál só
3 kis adagolókanál
élesztő
Magos rozsos kenyér
Hozzávalók:
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt
(RL-90) vagy (RL-125)
35 dkg sima búzaliszt (BL-55 )
2,5
kávéskanál só
4 dl langyos víz
Kovácsné Landauer Anita
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!