Együtt mindig jobb: Kenyérsütés régen és ma...

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kenyérsütés régen és most

 

Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!

Mi, magyarok kenyérszerető nép vagyunk, ez táplálkozásunk egyik alapja és elképzelhetetlen nélküle az étkezésünk. Idővel, a technikai fejlődése nyomán megjelentek a piacon a kenyérsütő gépek. Persze egyszerűbb egy boltban előre csomagolt kenyeret bedobni a kosárba, de a saját készítésű azért mégis csak a régmúlt szép emlékeket idézi, ráadásul kenyerünk ára nagyjából fele lesz a boltiénak.
A kenyérsütő gépek segítségével tetszés szerint süthetünk kisebb és nagyobb kenyereket. Ha nagyobbat szeretnénk, akkor válasszunk egy nagyobb üsttel és két keverőlapáttal rendelkező gépet, ezzel körülbelül 1-1,5 kg-os kenyeret tudunk sütni. Az ilyen gépeknek 800 W körül van a teljesítménye. Ha viszont kisebb kenyeret szeretnénk sütni, akkor válasszunk egy kisebb üsttel rendelkező egy keverőlapátos gépet. Ezzel 0,5-0,75 kg-os kenyeret tudunk sütni. Ezeknek a fogyasztása 500-600 W.
A gépeken sokféle program található. Erre azért van szükség, mert a különböző lisztből készült kenyereket más-más programmal kell sütni. Azt is beprogramozhatjuk, hogy mikorra süsse meg nekünk a friss meleg kenyeret. Nincs más dolgunk, mint a sütőedénybe tenni a hozzávalókat és beprogramozni a kívánt időre. Így például mikor reggel felkelünk, már ott gőzölöghet a frissen sütött kenyerünk a reggeli asztalnál.
A dagasztástól a kelesztésen át a sütésig a teljes munkafolyamat 2,5 - 3 órát vesz igénybe. Ezt az időt persze le lehet rövidíteni gyors vagy szupergyors programmal, ha a gép rendelkezik vele. Azonban nem mindig jó, ha siettetjük a sütést, mert a rövidebb kelesztés ára egy laposabb, silányabb minőségű kenyér lesz. Komolyabb gépeknél lehetőség van arra is, hogy magunk állítsuk össze a sütési programot, és még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen barnára süsse a kenyér héját. Akik szeretik a jól átsült, ropogós kenyérhéjat azok ilyen gépet vásároljanak.
Gépünk legfontosabb része a sütőedény. Ez egy teflonnal bevont, kivehető és könnyen tisztítható edény. Az alján találhatók a keverőlapátok, amik szintén kivehetőek, és könnyen tisztíthatók. (Előfordulhat, hogy ezek a kis lapátocskák belesülnek a kenyérbe, éppen ezért óvatosan szeljük fel a kenyeret, nehogy megsérüljenek.) Minden géphez tartozik egy kisebb és egy nagyobb mérőkanál, amivel a hozzávalókat pontosan ki lehet mérni.
Persze előfordulhat, hogy nem sikerül olyanra a kenyerünk amilyenre terveztük. Ennek több oka is lehet:

Ha a tészta túlkel:

  • A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, esetleg süti a nap
  • Túl sok élesztőt tettünk bele
  • Túl lágyra sikerül a tészta, ilyenkor csökkenteni kell a folyadék mennyiségét

Ha a tészta nem kel meg:

  • A készülék túl hideg helyen áll, és nem tudja melegen tartani a tésztát
  • Az élesztő lejárt szavatosságú, vagy nem raktunk bele kellő mennyiséget
  • A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma (ezen tudunk segíteni azzal, hogy a bio boltokban, gyógyszertárakban vagy gyógynövényszaküzletekben kapható aszkorbinsavból egy késhegynyit adunk a liszthez)
  • Túl keményre sikerül a tészta (ilyenkor egy kicsit több folyadékot kell hozzá keverni
  • Túl sok sót tettünk a tésztába

Akinek nincs kenyérsütő gépe az se keseregjen, mert még mindig ott a hagyományos házilag gyúrt, sütőben sütött módszer. Nem is kell hozzá más csak 1/2 kg liszt (bármelyik lisztet használhatjuk), 1 evőkanál só, csipetnyi cukor, 15 g porélesztő és kb. 2-2,5 dl víz. Ezeket jól össze kell gyúrni, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis víz, azt mindenki maga látja, hogy mennyire gyúrható a tészta.)
Ezt egy órán át letakarva állni hagyjuk, majd jól átgyúrjuk, és kiformázzuk belőle a kenyeret. Akár sajtot is lehet a tetejére reszelni, esetleg különféle magokkal megbolondítani. Miután elkészültünk, kb. 1 órát közepes lángon süssük. Ha már szép barna a teteje, akkor biztosan elkészült. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit mindenki el tud készíteni.

A lisztek minőségén is múlik a kenyerünk állaga. Aki szereti a tömör nehezebb kenyeret, az használjon teljes kiőrlésű, rozs vagy tönköly lisztek keverékét. A sütőiparban mindegyik lisztet kódokkal azonosítják:

  • BL-55: finom (búza)liszt
  • BL-80: fehér kenyérliszt
  • BL-112: félfehér kenyérliszt
  • BFF-55: rétesliszt
  • AD: búzadara
  • GL-200: Graham liszt
  • TL-50: tésztaipari liszt
  • DSL: durum simaliszt
  • TDD: tésztaipari durum dara
  • TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt
  • TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt
  • RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng)
  • RL-90: világos rozsliszt
  • RL-125: sötét rozsliszt
  • RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt

ReceptekFokhagymás - sajtos kenyér

Hozzávalók:
350 g finomliszt (BL-55)
15 dkg fehér rozsliszt (RL-60)
50 g reszelt sajt (a fele füstölt sajt)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis mérőkanál só (
1/2 mérőkanál cukor
3 dl víz
1 kis mérőkanál szárított élesztő

Teljes őrlésű kenyér

Hozzávalók:
1 pohár víz (amennyit felvesz)
2 nagy adagolókanál vaj
21/2 pohár simabúzaliszt (BL-55)
1/2 pohár teljes őrlésű tönköly (búza)liszt (TBL-300)
2 nagy mérőkanál tejpor
2 nagy mérőkanál cukor
11/2 kis mérőkanál só
3 kis adagolókanál élesztő

Magos rozsos kenyér

Hozzávalók:
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt (RL-90) vagy (RL-125)
35 dkg sima búzaliszt (BL-55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz

Kovácsné Landauer Anita

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu