Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mákos-mandarinos indiáner
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt
fél dl víz
8 dkg mák
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál olaj
5 dkg fehér csokoládédara
A krémhez:
5 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
4-5 darab mandarin a díszítéshez
A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét habbá verjük a fele cukorral. A tojássárgáját a fele liszttel, a maradék cukorral és a vízzel péppé keverjük. A sárgájás részt összeforgatjuk a fehérjehabbal. A maradék lisztben elkeverjük a mákot, a citromhéjat és a gyömbért, majd óvatosan a habhoz adjuk. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsibe körülbelül 5 cm átmérőjű kis halmokat nyomunk belőle. 180 fokos sütőben először 8 percig, majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet további 4-6 percig sütjük. Akkor jó, hogy ha megnyomjuk a tetejét, rugalmasnak érezzük a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki! A díszítéshez gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét az olajjal, majd félig a csokoládéba mártjuk a kisült indiánerek felét. Mielőtt megdermedne a csokoládé, megszórjuk a fehér csokoládédarával. A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, és nyomózsákba töltve összetöltünk vele egy sima és egy csokoládés piskótakorongot. A fánkok oldalát a gerezdekre szedett mandarinokkal díszítjük.
Mákos-meggyes rolád
Hozzávalók 12-14 szelethez:
A tésztához:
5 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
6 dkg mák
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
50 dkg mirelit vagy befőtt meggy
10 dkg cukor (befőttnél nem, mert az cukrozott)
1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
fél dl víz
A mascarponés részhez:
50 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt narancshéj
A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet és a fahéjat alaposan elkeverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. Az így elkészült tésztát sütőpapírral fedett tepsibe, körülbelül 1 cm vastagra kenjük, majd 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc sütés után már ellenőrizhetjük, nehogy kiszárítsuk, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.
A töltelékhez a meggyet a cukorral felmelegítjük, gyakran kevergetjük. Ha befőttből készítjük, ne használjuk föl az összes levet. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk egy kicsit botmixerrel, hogy a meggyszemek szétessenek. Ezután visszatesszük a tűzre. A pudingport vagy a keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a felfőzött meggyet. Amíg hűl, a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha szeretnénk, reszelt narancshéjat is tehetünk hozzá.
A kihűlt mákos piskótáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön sima csöves nyomózsákokba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. Az első csíkot ne közvetlenül a piskóta szélére nyomjuk, hanem 3 cm-rel beljebb. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekercseljük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. Porcukorral meghintve tálaljuk.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Túrós gyümölcslepény
Burgonyatészta gyümölccsel. - Formázott tárcsás keksz.
Burgonyapelyhes pogácsa. - Burgonyás kifli - Burgonyatöltelék rétesbe.
Sonka- vagy sajtkrémes lapocskák.