Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi az a Shiitake?
Talán valami játék? Vagy szabadidősport? Nem.
A shiitake az egyik legrégebben ismert gombafaj. Japánban és Kínában kezdték a termesztését, már több mint 2000 éve fogyasztják. A shiitake szó jelentése: pasaniafa (shii) gomba (take), mivel a pasaniafa elhalt kérgén él meg. Amikor Európában is megkezdték a termelését, kiderült, hogy a bükkfán, a tölgyfán vagy a gesztenyefán is szépen fejlődik.
Az árpa – (Hordeum vulgare) - története
Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, így nem is lehet kétséges, hogy az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk.
Az árpa (Hordeum Vulgare L.) géncentruma a termékeny félhold vidéke, de Eurázsiában igénytelensége és nagy hőtűrőképessége miatt, már az újkőkor óta termesztik.
Eredete
- Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.
- Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr.
|
|
Száraz kenyér felhasználása.
A szikkadt kenyeret:
1. Felszeletelem, megszárítom, és a spejzben, egy vászonzsákocskában gyűjtöm, majd ledarálom prézlinek.
2. Bundás kenyérnek megsütöm.
3. Pirítósnak még tökéletes.
4. Kenyérlepényt sütök belőle
Belemorzsolom egy tálba, teszek hozzá: kevés tejfölt, 2-3 tojást, sót, borsot, kockázott hagymát, petrezselymet, maradék párizsit kockákra vágva stb. és palacsintasütőben kevés olajon kisütöm. Vacsorára, reggelire friss uborkával, paradicsommal jó.
Szépségápolás a konyhából!
Átmenet a bőrt erősen kiszárító nyári napozás, a téli napfény és vitaminszegény időszak között. Addig kell tehát felfrissíteni, vitaminnal regenerálni kissé a bőrünket, amíg van mivel.
Sok nő nem is tudja, mennyi értékes bőrtápláló alapanyag rejtőzik a hűtőszekrényben és az éléskamrában. Néhány példa ezek alkalmazására:
Arcradírozás
Persze, nem törlőgumival, hanem élesztővel. Egy csomag élesztőt morzsoljunk bele annyi joghurtba, hogy kenhető masszát kapjunk.
Sonkás hasé.
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles tészta,
15 dkg sonka vagy füstölt hús,
5 dkg vaj,
5 dkg liszt,
2-3 dl tej,
2 tojás, só,
bors.
A tésztát a felengedés után késfok vastagságúra nyújtjuk, és 8-9 cm átmérőjű kerek lapokat szúrunk ki belőle. A széleit tojással megkenjük. A töltelékhez a vajból, a lisztből világos rántást készítünk, a tejjel felengedjük, megsózzuk, és felforraljuk. A tűzről levéve megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, majd a ledarált sonkát, és a nyers tojásokat is belekeverjük, és megsózzuk, megborsozzuk.
2 könnyű recept zöldbabból
A zöldbabnak sárga- és zöldhüvelyű formája is létezik, bár hazánkban elsősorban a sárga változat kedvelt. Mivel a piacok már roskadoznak a friss, zsenge termésektől, mi sem maradhatunk el az egészséges, könnyű zöldbabos receptekkel.
A babfélék kedvelt alapanyagok a konyhában, hiszen sokféle ízletes étel hozzávalói lehetnek. Bár a szárazbabot többen kedvelik, mint a hüvelyes sárga- vagy zöldbabot, ha megismerik egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait, biztos, hogy ebből is gyakrabban fogyasztanak majd, főként szezonjában.
Sonkás csiga.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 tojás,
1 kávéskanál rum,
egy kevés tejföl,
só.
A töltelékhez:
30 dkg darált, főtt, füstölt tarja,
1 evőkanál vöröshagymakrém,
1 tojás,
2 evőkanál ketchup,
egy kevés tejföl.
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojássárgájával, a rummal, egy kevés sóval meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Sonkás alagút.
Hozzávalók: 2 rúdhoz:
1 csomag leveles tészta,
20 dkg reszelt sajt,
8 szelet gépsonka.
A kész leveles tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, reszelt sajttal megszórjuk, és gépsonka szeleteket fektetünk rá. Összetekerjük, tetejét tojással megkenjük, megsütjük.
Készíthetjük úgy is, hogy még nyersen 3 cm-es szeletekre vágjuk, és úgy sütjük meg.
*
Cikcakkos cikória
A cikória igazi téli vitaminforrás. Kalóriaszegény, nyersen, főzve és sütve is fogyasztható, íze leginkább a spárgáéra emlékeztet. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, sárgarépával, paradicsommal. Fő idénye novembertől márciusig tart. Európában kedvelt salátanövény, de hazánkban kevésbé ismert. Pedig érdemes meglepni vele a családot.
A nálunk alig ismert cikória Belgiumban a „zöldségek királynője”.
Cseresznye - meggy rumba eltéve.
Hibátlan gyümölcsöt megmosunk, szárát levágjuk, üvegekbe rakjuk. 1kg gyümölcsre számítunk: 10 dkg cukrot, 1/2 dl jó rumot. A gyümölcs tetejére tesszük a cukrot és ráöntjük a rumot. Légmentesen lekötjük, és 7-8 napig napra tesszük, naponta megforgatjuk, hogy körben érje a napsugár. Kamrába elrakjuk, nincs vele semmi gond. Felbontás után sokáig eláll.
Meggy rumban.
Ütődésmentes meggy szárát ollóval levágjuk (nem tépjük ki), hideg vízben megmossuk, abroszra terítjük szikkadni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás