Együtt mindig jobb: Száraz kenyér felhasználási tanácsok.

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

Száraz kenyér felhasználása.

 

 

A szikkadt kenyeret:

1. Felszeletelem, megszárítom, és a spejzben, egy vászonzsákocskában gyűjtöm, majd ledarálom prézlinek.

2. Bundás kenyérnek megsütöm.

3. Pirítósnak még tökéletes.

4. Kenyérlepényt sütök belőle

Belemorzsolom egy tálba, teszek hozzá: kevés tejfölt, 2-3 tojást, sót, borsot, kockázott hagymát, petrezselymet, maradék párizsit kockákra vágva stb. és palacsintasütőben kevés olajon kisütöm. Vacsorára, reggelire friss uborkával, paradicsommal jó.

5. Beáztatom, kicsavarom, és fasírtba teszem.

6. Szintén beáztatva, kicsavarva sült csirkéhez való tölteléket készítek belőle (tojással, dinsztelt gombával, petrezselyem zöldjével, sóval, borssal, hagymával, fokhagymával)

7. Apró kockákra vágva egy vastagon kimargarinozott tepsiben, néha megkeverve szép rózsaszínre pirítom. Ezt néhány napig tárolhatod száraz helyen és krémlevesek tetejére szórva nagyon finom!

 

A szikkadt kifliből, zsemléből:

1. máglyarakást készítek - nagyon finom!

2. Szikkadt zsemléből kiváló túróval töltött zsemlét lehet készíteni.

3. Szikkadt kifliből pedig remek a mákos guba.

 

Előásott receptek:

 

 

Bundás kenyér másként

 

·                4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg),

·                5 dkg reszelt sajt,

·                2 tojás,

·                1 dl tej,

·                2 evőkanál olaj,

·                1 teáskanál ételízesítő,

·                1 gerezd fokhagyma,

·                ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág,

·                a tepsihez 2 evőkanál olaj.

 

Előkészítése: a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

 

Elkészítése: minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom.

Saláta vagy savanyúság illik hozzá.

 

 

Juhtúrós bundás kenyér

 

Hozzávalók:

·                10 szelet fehér kenyér,

·                40 dkg juhtúró,

·                4 dl tej,

·                2 tojás,

·                5 dkg vaj,

·                5 dkg reszelt sajt,

·                só.

 

Egy jénai edényt kikenünk vajjal. A kenyérszeleteket tejbe mártjuk, majd szorosan egymás mellé téve lerakjuk a jénaiban. Egyenletesen elosztjuk rajta a juhtúrót. Majd letakarjuk szintén tejben áztatott kenyérszeletekkel. Egy tálkában felverünk 2 tojást, hozzákeverünk 2 dl tejet, megsózzuk, és a kenyérre öntjük. Néhány darabka vajat teszünk a tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal, és pirosra sütjük. Ahogy megsült, azonnal tálaljuk.

 

 

Fahéjas pirítós

 

Hozzávalók:

·                2 szelet fehérkenyér,

·                2 dkg vaj,

·                2 dkg cukor,

·                késhegynyi fahéj

 

A kenyeret megvajazom és megszórom a cukor-fahéj keverékkel. Sütőben, vagy mikróban rövid idő alatt átsütöm, majd azonnal forrón tálalom.

 

 

Köret kenyérből

 

·                30 dkg szikkadt fehér kenyér (vagy 8 kifli),

·                4 tojás,

·                10 dkg margarin,

·                3 dl tej,

·                Vegeta,

·                1-1 kk. őrölt bors, reszelt szerecsendió,

·                1 csokor petrezselyem

 

A kenyeret kockákra (a kiflit karikákra) vágjuk, és a sós tejben addig áztatjuk, amíg meg nem szívja magát, de még nem ázik el. A tojássárgájákat 8 dkg margarinnal habosra keverjük, a fűszerekkel és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Összekeverjük a kenyérrel. A kemény habbá vert fehérjét beleforgatjuk, a maradék margarinnal kikent püspökkenyér-formába simítjuk, a forró sütőbe toljuk, de 3-4 perc múlva a lángot mérsékeljük. Szép világosbarnára sütjük, meleg tálra borítjuk, és éles késsel felszeleteljük. Bármilyen mártásos étel köreteként kitűnő, de ha (húsevőknek) főtt, apróra vágott füstölt hússal gazdagítjuk, teával önálló vacsora lehet.

 

 

Vendégváró sajtfalatok

 

Hozzávalók:

·                kenyérkorong 24 db,

·                vaj 5 dkg,

·                Pannónia sajt 10 dkg,

·                Karaván sajt 10 dkg,

·                pirospaprika,

·                őrölt bors.

 

A kissé szikkadt kenyérből pogácsaszaggatóval vékony korongokat szúrunk ki, és vajjal megkent sütőlapra fektetjük. Vajat olvasztunk, és mindegyik korongot megvajazzuk. A Pannónia sajtot és a Karaván sajtot lereszeljük.

A füstölt sajtot pirospaprikával, a Pannónia sajtot őrölt borssal fűszerezzük. A vajazott kenyérkorongokat a sajtokkal megszórjuk, és forró sütőben addig sütjük, ameddig a sajt pirosra sül. Tálra rendezzük, mindegyikbe fogvájót szúrunk és frissen, forrón kínáljuk.

 

 

Zsemlében sült tojás göcseji csemege sajttal

 

·                zsemle 4 db,

·                tej 1 dl,

·                vaj 2 dkg,

·                Göcseji csemege sajt 12 dkg,

·                tojás 4 db,

·                só

 

A szikkadt zsemlék tetejét levágjuk, és belsejét kikaparjuk. Néhány percre tejbe mártjuk, de csak annyi időre, hogy a zsemle ne ázzon el, csak kissé megpuhuljon. Ezután a zsemléket egy vajjal megkent sütőlemezre fektetjük, az apró kockákra vágott Göcseji csemege sajttal mindegyiket kibéleljük, tetejükre egy-egy tojást ütünk. A tojások fehérje részét kissé megsózzuk, és forró sütőben addig sütjük a zsemléket, amíg a tojásfehérjék meg nem kocsonyásodnak. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

 

 

Csicserifasírt

 

Hozzávalók:

·                25 dkg csicseriborsó,

·                40 dkg áztatott barna kenyér,

·                3 nagy fej vöröshagyma,

·                5 gerezd fokhagyma,

·                2 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem,

·                1 marék barnaliszt,

·                1 marék kukoricaliszt,

·                2-3 evőkanál búzakeményítő,

·                őrölt kömény,

·                majoránna,

·                kakukkfű,

·                bazsalikom,

·                borsika,

·                koriander,

·                tárkony,

·                babérlevél,

·                só,

·                olaj

 

A csicseriborsót két nappal előbb be kell áztatni. Az első nap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss vízben tedd fel főzni a babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold össze, vagy húsdarálón daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a keményítővel. A hagymát futtasd meg az olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a masszához.

Az egészet alaposan keverd össze és sózd meg. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani belőle akár pogácsázva vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb kiolajozott/vizezett tepsiben sütni és félidőben lapáttal megforgatni. Így egészségesebb is.

 

 

Egybesült búzafasírt köményes krumplival, és sülthagymával, almával

 

Hozzávalók:

·                 200 g zabpehely és/vagy búzapehely

·                 250 g száraz kenyér

·                 100-150 g zsemlemorzsa

·                 2-3 szál sárgarépa

·                 1 kg krumpli

·                 5-6 db hagyma

·                 3-4 db alma

·                 szezámmag

·                 gomasszió (szezámsó)

·                 napraforgó

·                 fokhagyma

·                 pirospaprika

·                 zöldpetrezselyem

·                 köménymag

·                 majoránna

·                 bors

 

A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajos magokkal, a fokhagymával és az ízesítő anyagokkal összekeverjük, belereszeljük a sárgarépát. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd formázzuk, és tepsibe rakjuk, körbe hámozott, negyedbe vágott krumplikat, hagymát és almákat teszünk. Meghintjük köménnyel, majoránnával, borssal, szezámsóval és kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 90 percig sütjük. Ha nagyon kiszáradna, takarjuk le alufóliával.

 

 

Gombafasirt

 

Hozzávalók:

·                 200 g zabpehely és/vagy búzapehely

·                 250 g száraz kenyér

·                 100-150 g zsemlemorzsa

·                 szezámmag

·                 gomasszió

·                 napraforgó

·                 fokhagyma

·                 pirospaprika

·                 zöldpetrezselyem

·                 250 g gomba

·                 1-2 szem krumpli

 

A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajos magokkal és az ízesítő anyagokkal összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Finomra vágott gombát és reszelt krumplit keverünk bele. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd lapos korongokká formázzuk, és forró olajban kisütjük.

Hasonlóan készíthető zelleres, karfiolos, lencsés, babos, tökös stb. Más gabonapelyhekkel is.

 

 

Mindig úgy neveltek, hogy amit lehet, azt ne dobjam ki. A férjem ugyan morog néha, hogy miért vacakolok a száraz kenyércsücskök gyűjtögetésével, és még sorolhatnám. De én javíthatatlan vagyok.

Igenis befőttesüvegben hűtőbe teszem a főtt zöldségek levét (amit pl. franciasalátához főzök), a virsli főzőlevét és a legközelebbi levesnél felhasználom.

- és a "nemszeretjük" süteményszélekből kókuszgolyót készítek,

- a megmaradt párolt rizsből rakott zöldbabot, rakott kelt, töltött paradicsomot, rizssalátát, rizskrokettet stb.

- a kimaradt tojásfehérjéből habcsókot, francia krémest

- a megmaradt pörköltből gulyáslevest, rizses húst, székelykáposztát, ledarálva rakott zöldbabot, rakott kelt, csőben sült karfiolt, húsos palacsintát

- a megmaradt nokedliből jó foghagymás tojásos nokedlit

- a megmaradt főtt tésztából majonézes tésztasalátát készítek, vagy jénaiban dióval, lekvárral rétegezve sütőben pirosra sütöm, és vaníliamártást adok hozzá

- a töltetlen palacsintákat ugyanígy el lehet készíteni, vagy darált pörkölttel megtöltve sajttal megszórva jénaiban pirosra sütni

- a megmaradt tejberizsből rizsfelfújtat, gyümölcsrizst, rakott pudingos rizst

- zöldségpucolásnál a zöldség zöldjét felaprítva nylonzacskóba téve lefagyasztom - nem áll össze, bármikor morzsolhatok belőle! (ugyanez a helyzet a kapornál, zellernél is)

- a citrom és narancs megmaradt lereszelt héját adagolva szintén lefagyasztom

- a kikapart vanília rudat sem dobom ki, enyhén megdarált kristálycukorral egy befőttesüvegbe teszem, szorosan lezárom - szerintem ennél jobb vaníliás cukor nincs!

Hirtelen ennyi jutott eszembe, és amit mégsem használok fel, azt gondosan felcímkézve lefagyasztom.

 

Azért elárulom, hogy sokszor szándékosan "megmarad" egy kis előző napi ez+az. Sokkal egyszerűbb csak egy kicsit átalakítani pl. a már kész pörköltet, mint minden nap elölről kezdeni a főzést.  :-))

Már hazafelé menet végiggondolom, hogy mit találok otthon, és mi legyen a mai vacsora; út közben beszerzem az a néhány hozzávalót, ami még kell, és máris indulhat a főzőcske. És persze könnyen elkerülhetjük, azt is, hogy a túl sokra sikerült ételt napokig kelljen enni!

Sok sikert a kísérletezéshez!

 

Most jutott eszembe, hogy csak azt írtam le, hogy mi van, ha már megszáradt a kenyér, de hogy hogyan szoktam frissen tartani, azt nem!

Mindig légmentesen tartom - beleteszem egy műanyag szatyorba és betekerem a száját. Nyáron a hűtőben tárolom, így 2-3 napig is friss marad. Sőt!

Általában még a negyedik napon is puha, bár az íze már nem az igazi, így azt melegszendvicshez szoktam felhasználni.

Attól nem kell megijedni, hogy hideg, eleinte én is idegenkedtem a gondolattól, hogy hűtőbe tegyem a kenyeret, de mire leülünk az asztalhoz enni, már pont jó!

 

 

*

 

 

 

Címkék: bundás kenyér kenyér pirítós recept száraz kenyér tippek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu