Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Cikcakkos cikória
A cikória igazi téli vitaminforrás. Kalóriaszegény, nyersen, főzve és sütve is fogyasztható, íze leginkább a spárgáéra emlékeztet. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, sárgarépával, paradicsommal. Fő idénye novembertől márciusig tart. Európában kedvelt salátanövény, de hazánkban kevésbé ismert. Pedig érdemes meglepni vele a családot.
A nálunk alig ismert cikória Belgiumban a „zöldségek királynője”. 1845-ben, amikor Belgiumban a teljes burgonyatermés odalett, a cikória sok embert mentett meg az éhhaláltól.
A tápanyagban, vitaminokban gazdag cikória (Cichorium intybus) őse a kék virágú mezei katáng, amely az országban mindenütt megtalálható gyomnövény. Ennek vastag gyökerű alfaja a cikória.
Segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, kalciumot, foszfort és meszet tartalmaz, valamint sok karotin van benne. Májvédő, vértisztító hatása régóta ismert, de javasolják vérszegénység, gyengeség és kimerültség ellen is.
Pörkölt gyökerét pótkávé- és inzulingyártásra használják.
A cikóriából kellemes, jellegzetes ízű ételek készíthetők.
Főzhetünk belőle krémlevest, félben-egészben megsütve sült húsok különleges körete lehet. A virslivel töltött cikória meleg előételnek vagy vacsoraételnek is megteszi. A csőben sült hal cikóriával igazi diétás étel, a majonézes cikóriasaláta pedig különlegesség.
Cikóriakrém-leves
Hozzávalók:
4 kisebb cikória
1 l csontleves
1 tojássárgája
1 vöröshagyma
só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
A feldarabolt cikóriákat az apróra vágott hagymával a forró csontlevesben puhára főzzük. Ha kész, belekeverjük a tojássárgáját és összeforraljuk. Kicsit hagyjuk kihűlni és összeturmixoljuk. A fűszereket a csésze aljára tesszük és rámerjük a forró levest. Összevágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. Sajtos pirítóssal nagyon finom.
Cikóriasaláta almával
Hozzávalók: 4 cikória, 2 édes alma, 1 narancs, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. almaecet, 2 ek. akácméz, só, 10 dkg apróra vágott dió
1 citrom leve
Az olívaolajat, az almaecetet és a mézet csipetnyi sóval csavaros tetejű kis befőttes üvegben jól összerázzuk vagy egy kis tálkában villával összekeverjük, míg opálos elegyet nem kapunk (vinaigrette). A cikóriákat félbe vagy negyedekbe vágjuk, citromlét csepegtetünk rájuk és salátástányérokra rakjuk. Meglocsoljuk a vinaigrette felével, és behűtjük. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, és a narancsszeletekkel felváltva a cikóriákra tesszük. Ráöntjük az öntet másik felét és megszórjuk a pirított dióval. Pirítóssal tálaljuk.
Virslivel töltött cikória
Hozzávalók:
4 cikóriarózsa
4 (pulyka)virsli
5 dkg reszelt sajt
3+2 dkg vaj
2 ek. liszt, 2 dl tej
őrölt bors, reszelt szerecsendió, só
A cikóriákat középen bevágjuk, beledugunk egy-egy héj nélküli virslit, és kivajazott négyszögletes jénaiba tesszük. A 3 dkg vajat megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük a tejjel, és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Még melegen hozzákeverjük a sajtot és a cikóriákra öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon zsemleszínűre sütjük. Adhatjuk meleg előételnek, de vacsoraételnek is megteszi.
Cikória sonkában
4 cikória, 8 szelet sonka, 1 citrom leve, 10+5 dkg reszelt sajt reszelt szerecsendió, 2 dl száraz fehér bor olívaolaj vagy 5 dkg vaj, 2 ek. liszt , 2 dkg vaj, só, összevágott petrezselyemzöld
Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, a cikóriát enyhén sós, ecetes vízben pácoljuk tíz percig. Ezután sós, citromos vízben megfőzzük, leszűrjük. A cikóriarózsákat egyenként egy-egy sonkaszeletbe göngyöljük, és kiolajozott (vajazott) jénaiba tesszük. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, felöntjük a borral és kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a 10 dkg sajtot, szerecsendiót. A mártást a cikóriákra öntjük, megszórjuk a maradék sajttal és előmelegített sütőben, közepes lángon átsütjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk.
Sült cikória
Hozzávalók:
4 cikória, olívaolaj, só, ecet
A félbe-negyedekbe vágott cikóriákat forró olajon, fedő alatt pár percig pároljuk, majd magasabb hőfokon, vagy előmelegített sütőben körbepirítjuk.
Natúr sült húsok, hal finom körete, de majonézes saláta alapanyaga is lehet.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
SÜTŐBEN SÜLT KRUMPLI.
SHI-TAKE GOMBÁS SPAGETTI.
SAJTGOLYÓK.
LASKAGOMBA SÖRTÉSZTÁBAN.