Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 könnyű recept zöldbabból
A zöldbabnak sárga- és zöldhüvelyű formája is létezik, bár hazánkban elsősorban a sárga változat kedvelt. Mivel a piacok már roskadoznak a friss, zsenge termésektől, mi sem maradhatunk el az egészséges, könnyű zöldbabos receptekkel.
A babfélék kedvelt alapanyagok a konyhában, hiszen sokféle ízletes étel hozzávalói lehetnek. Bár a szárazbabot többen kedvelik, mint a hüvelyes sárga- vagy zöldbabot, ha megismerik egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait, biztos, hogy ebből is gyakrabban fogyasztanak majd, főként szezonjában. Bár a zöldbab rendkívül jól fagyasztható, így télire is könnyen beraktározhatunk belőle, a friss, zsenge termésektől finomabb nem létezik. De nézzük csak, miért is jótékony szervezetünkre?
Segíti az emésztést és a keringést
A zöldbab kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag rostokban, és kiválóan laktat. Különösen jó C- és A-provitamin-, valamint B9-vitamin, vagyis folsav-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és magnéziumot is, fehérjetartalma viszont kevesebb, mint a szárazbabnak.
A zöldbab megkönnyíti az emésztést, valamint szabályozza a szénhidrátok és zsírok felszívódását a szervezetben. Gyulladáscsökkentő hatása ízületi problémák esetén kiemelkedő. C- és A-provitamin-tartalmának köszönhetően segíti a keringési rendszer munkáját. Vastagbélrák megelőzésében és méregtelenítésében is hasznos.
Ételek zöldbabbal
A zöldbabból készíthetünk főzeléket, levest, de vajban párolva vagy wokban pirítva és rakott formában is rendkívül finom.
Változatos felhasználásához lássunk most néhány könnyű receptet!
Csípős-oregánós pulykamellcsíkok zöldbabbal
Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál szűz olívaolaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 piros chilipaprika ízlés szerint finomra vágva
50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva
30 dkg zöldbab, 3 cm-es darabokra szeletelve
só, bors
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál nyers nádcukor
1 púpozott evőkanál friss oregánó finomra vágva
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megfuttatjuk benne a fokhagymát és a chilipaprikát, rátesszük a pulykamellcsíkokat és a zöldbabot, majd sózzuk, borsozzuk. 5 perc párolás után hozzáadjuk a szójaszószt, a cukrot és annyi vizet, ami éppen ellepi, majd 30 perc alatt puhára pároljuk.
Végül friss oregánót adunk hozzá, és párolt jázminrizzsel, vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Tandori-zöldbabos csirkeragu
Elkészítési idő: 30-35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé, nagy kockákra vágva
1 púpozott evőkanál tandori fűszerkeverék (kínai és indiai boltokban kapható)
só
4 evőkanál szűz olívaolaj
1,5 dl joghurt vagy szójajoghurt
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 közepes sárgarépa karikákra vágva
25 dkg zöldhüvelyű zöldbab, 2-3 cm-es darabokra vágva
A húskockákat meghintjük a tandori fűszerkeverékkel, kicsit megsózzuk, és két evőkanál olajon, forró serpenyőben hirtelen megpirítjuk. Ezután összekeverjük a joghurttal, majd félretesszük, amíg elkészítjük a zöldségeket.
A megmaradt olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, és kevés víz és só hozzáadása után megpároljuk benne a sárgarépát és a zöldbabot.
Amikor a zöldségek már majdnem puhák, de azért még roppanósak, hozzáadjuk a joghurtos csirkehúst, 3-4 percig főzzük, és ha túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígítunk rajta.
Köretként basmati rizst adhatunk hozzá.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
SÜTŐBEN SÜLT KRUMPLI.
SHI-TAKE GOMBÁS SPAGETTI.
SAJTGOLYÓK.
LASKAGOMBA SÖRTÉSZTÁBAN.