Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
RIZS
(Oriza
sativa L.)
A rizs
a búza után az emberiség leggyakrabban fogyasztott tápláléka. A trópusi, szubtrópusi
éghajlat jellemző növénye, igen vízigényes. Forgalomba kerül hántolatlanul, ez
a barna rizs, valamint hántolva, melyek fényezett és fényezetlen változatban ismertek.
A maghéj eltávolításakor csökken a rizsszem fehérje-, B-vitamin és ásványianyag-tartalma,
ezért táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb, bár (túlzott mennyiségben
fogyasztva) a héjában lévő fitinsavak gátolják pl.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
KUKORICA
(Zea mays L.)
"simaszemű"
Zea mays convarietas vulgaris
"lófogú"
Zea mays convarietas dentiformis
"pattogatni való"
Zea mays convarietas microsperma
"csemege"
Zea mays convarietas saccharata
"lisztes"
Zea mays convarietas amylacea
A föld melegebb éghajlatú vidékeit kedveli. Fontos szerepe van takarmánynövényként és az emberi táplálkozásban is. Jellemző fehérjéje a zein. Fehérjéi ugyanúgy, mint a növényeké általában, nem teljes értékűek, mert két létfontosságú aminosavból, lizinből és triptofánból kevesebbet tartalmaznak a kívánatosnál.
|
|
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
— Tönköly (Triticum spelta L.)
A
tönkölybúza a búza legrégebben ismert változata. Termesztése visszaszorult, mert
terméshozama alacsony, de értékes tulajdonsága, hogy betegségekkel szemben ellenálló.
Főleg biotermékeket készítenek belőle, melyekhez a felhasznált búza termesztése
során nem használnak sem műtrágyát, sem növényvédő szert. Értékes tápanyagtartalma
miatt napjainkban a reformkonyha kedvelői újra felfedezték. Fehérje- (sikér) tartalma
magas, sütési tulajdonságai pedig kedvezőek.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
HAJDINA
(Fagopyrum
esculentum Moench)
más
néven: pohánka (szlovák, magyar), haricska, tatárka (magyar), grecsnyevaja kasa
(orosz), kasza gryczana (lengyel), soba (japán), buckwheat (angol) sarrasin (francia),
grano saraceno (olasz)
Kásanövény. Kultúrába vétele valószínűleg Közép-Ázsiában
(Nepál és Kína határvidéke) történt. Előbb K-Ázsiában terjedt, csak a középkor
végén ismerték meg Európában (15. sz.), ahol a mérsékelt égövben (Oroszo., Lengyelo.,
Németo., Németalföld, É-Franciao.) kezdték termeszteni.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Vitalitás kenyér
Nyakunkon a tavasz, s a tavasszal együtt a télen felszedett kilók...
Sokan kétségbeesetten válogatunk a különböző fogyokúrák között, hogy az
egyre lengébb öltözetünkben a nyári - vagy rég nem látott - alakunkat
érezzük újra.
Egy - nekem - jól bevált receptet szeretnék megosztani Veled, kedves olvasó!
Felejtsük el a péksüteményeket egy kis időre! A fehér kenyér, zsömle,
stangli, pogácsa és társaik az ízlelőbimbóinkon kívül nem barátai a
szervezetünknek.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Ánizs (és
a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek,
pácok
Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
(feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek
Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek
Fekete üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások,
öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek,
vagdaltak, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak,
halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és
olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok,
káposztás ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma
mártások,
ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)
Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek,
omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár
pácok, mártások, körözöttek
Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására
is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek,
grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
sült krumpli
Szardella (vagy
szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és
halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok
Szerecsendió (és a
szerecsendió virág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok,
sajtos ételek
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek
Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,
lágy sajtok
©
Kiss Dénes László
A szaftos csirkemell előállításának titka
Címkék: csirkemell, kaja, recept, sütés, szalmonella 5 hozzászólás
Ízbolygó végre elárulja, hogyan lehet a csirkemellet megsütni úgy, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény. Tévhitek eloszlatása és a megoldások itt.
A csirkemell hálátlan darab, legalábbis olyan szempontból, hogy ritkán lehet beleszaladni finom, szaftos, omlós példányokba.
De finom a medvehagyma
De finom a medvehagyma (Allium ursinum)
A medvehagyma a tavasz ízletes fűszere, amely salátába, vagy levesbe, főzelékbe is felhasználható, íze kellemes és pikáns, ezen kívül nagyon egészséges is.
A medvehagyma rendszertanilag a hagymafélék családjába tartozik, 20-50 cm magas növény, amely tavasszal szőnyegszerűen nyílik az erdők aljnövényzete között. Hófehér virágával nem csak, mint hasznos fűszernövény, de mint kerti virág is kitűnik.
Csicsóka, bélflóránk védelmezője Szerző: Mayerné Borics Erzsébet Megtekintve: 606 Hozzászólások száma: 6
Kertészkedés » Zöldségnövény »
Valamikor rég, dísznövényként ültettem a kertembe. Akkor, számomra egyetlen érdeme és vonzereje, a hosszú száron növő kedves sárga virágzata volt, amely vázában sokáig díszlik.
Azt
tudtam még, hogy közel két méter magasra is megnő, ezért olyan helyet
kerestem számára, ahol jól érvényesült ezzel a tulajdonságával.
Fűszer trükkök a konyhában!
A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.
A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás