A zeller egész évben kapható változatosan elkészíthető egészséges táplálék.
A zeller hús- és zöldségleveseink jellegzetes ízesítője, salátáink kesernyés ízű kiegészítője – ismerjük meg jobban.
Kezdjük azzal, hogy többféle zeller létezik: gumós, halványító és metélő.
Az ősi orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra,
meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és
lépbetegségek kezelésére javallotta. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C,
E), ásványi anyag- (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és
magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák
megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával, illetve az epe
működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Zellerből krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk
vele leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás
után kiválóan alkalmas salátába, húsokhoz, zöldséges és húsos
egytálételekhez, mártásokhoz. Répával, almával, káposztával kombinálva
kiváló ivólevet készíthetünk belőle. Két teáskanálnyi összetört
zellermagból remek vízhajtó teát főzhetünk.
A zeller ősidők óta ismert
nyomelem-, rost-, és vitaminforrás. K-vitamin tartalma kiemelkedősen
magas. Mint a legtöbb gumós növény, a zeller is főként télen kerül az
asztalra. Már, amelyik háztartásban oda kerül! Készítettünk egy kis kedvcsináló-étvágygerjesztőt, azok számára, akik még nem vették fel a
receptlistájukra.
Igazi detox-zöldségként tartják számon, segíti az emésztést és fogyasztása több mint ideális diéta idején is.
A zeller az ernyősök családjába tartozó
zöldségnövény, melynek szárát, levélnyeleit, levelét, gumóját és magvait egyaránt felhasználják. Kétfajta zellert különböztetünk meg: a
szárzellert, melyet a levélnyeleiért és a gumós zellert, melyet
túlnövesztett gyökeréért termesztenek.
A ma ismert zeller a Földközi-tenger sós
partvidékeiről származik, de ie. 500 évvel már a kinaiak és az
egyiptomiak is hasznosították.
A zeller ősi latin neve a XII. századi írásos forrásokban fellelhető, a francia nyelvben azonban csak később, a
XVII. században jelent meg. A legrégebbi európai forrás, melyben
rábukkanhatunk nem más mint Homérosz Odisszeiaja.
A franciák a zellerszárat szószokba
mártva aperitifként, sütve, főzve köretként, de még desszertként is
tálalják. A zeller gumóját leggyakrabban rémoulade mártással salátaként
fogyasztják. A rémoulade majonézből készített hideg mártás, melyhez
mustárt, kapribogyót, valamint apróra vágott uborkát és petrezselymet
adnak.
A zellerfogyasztás talán sehol nem olyan
elterjedt, mint Franciaországban. Még gyermekek is fogyasztják!
Zeller
- Édesség helyett inkább zellert rágcsáljunk, amelyben nagyon kevés
kalória van. Olyannyira, hogy emésztése több kalóriát von el a
szervezettől, mint amennyit bevittünk vele.
Hozzávalók:
1 közepes zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál olívaolaj
friss kapor
só, bors
Elkészítés:
1. A zellergumót megmossuk és meghámozzuk, majd félbe vágjuk és citromos vízbe tesszük, hogy elkerüljük a bebarnulását.
2. A hagymát megpucoljuk és a legkisebb lyukon lereszeljük.
3. Az olajat , a citromlevet és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
4. A zellert lereszeljük és hozzáadjuk a hagymát. Az öntettel meglocsoljuk, kaprot aprítunk és jó alaposan összekeverjük.
Rémoulade mártással is
elkészíthetjük. Ebben az esetben ízlés szerint majonézt, mustárt,
kapribogyót, apróra vágott uborkát, petrezselymet, sót, borsot szükséges
a reszelt zellerhez adnunk. Natúr joghurttal lazíthatjuk, néhány csepp
földimogyoró-olajjal pedig még pikánsabbá tehetjük.
Forrás :Internet
Bejegyezte:
orchidea1957
dátum:
kedd, május 14, 2013
Kapcsolódó cikkek:
Ételek szívünk egészségéért
A fekete áfonya.
Fűszerkalauz -- Mit – mihez?
Fűszerkalauz - Mihez – mit?