Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A leves csodája.
Egy igazi ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen a forrón gőzölgő, illatos és aranysárga leves nélkül. Az ínyencektől a fogyókúrázókig, gyerekek- felnőttek egyaránt szeretik. Jöjjön egy kis leves- történelem, és eláruljuk azt is, miért jó, ha levest eszünk!
A leves az egyik legrégebben készített étel. Az első ismert receptgyűjtemény, a De re Coquinaria i.sz. 48-ból származik. Aktualitását még 1452-ben is őrizte, amikor az első nyomtatott receptkönyv megjelent. Az írásműben számos levesfélét találunk, amelyet a rómaiak kedveltek, így például a Lenticulum de Castaneis, amely lencseleves gesztenyével, fűszerezve borssal, köménnyel, korianderrel, mentával, ecettel és mézzel.
A potage francia szó is római gyökerekből ered. A latin potus szóból származik (a latin potare-inni), amely húslét jelentett, és maradék húsokból vagy halból készítettek.
Előételként először a levesek nagy szerelmese, XIV. Lajos vezette be. Ragaszkodott hozzá, hogy minden étkezéshez négyféle levest szolgáljanak fel. Különösen szerette a brokkolival, karfiollal, articsókával és aszparágusszal (spárgával) készült ételeket. Higiéniai szempontból újdonság volt, hogy a királyi személyzet a vendégek elé külön tányérokat tett, felcserélve azt a szokást, hogy mindenki egy tálból eszik. A tányérokat minden fogás után váltották. Valószínűleg ez volt a tálalás művészetének első alkalmazása.
Az emberek mindig tudták, hogy ha mást nem is, de levest mindig kell enni. A legszegényebbek legtöbbször csak zöldségből vagy zablisztből készítették, jobb esetben egy kevés hússal. A kevésbé szegények a heti maradékokból főztek levest.
Mint gyógyszer máig is használatos, lévén meleg, könnyű, és tápláló, egyszersmind biztosítja a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Értékeit a fogyókúrázók is könnyen felismerhetik: a leves felmelegíti a gyomrot és előkészíti a főételre. Így jobban tudja hasznosítani az ételt. Az étkezés előtt elfogyasztott leves megakadályozza, hogy túlegyük magunkat a főételből. Az emberi szervezet működéséhez szükséges anyagok jó esetben ideálisan kombinálódnak a levesben: rostok, fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, és nem utolsósorban víz - mindez alacsony kalóriatartalommal.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Marica leves (Bulgária)
Erdélyi csorbaleves
Csicsókakrémleves
Scsi bolgár módra.