Együtt mindig jobb: A leves csodája.

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 899 fő
  • Képek - 888 db
  • Videók - 54 db
  • Blogbejegyzések - 216 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Keverem-kavarom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A leves csodája.

10 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás


A leves csodája.

 

 

network.hu

 

 

Egy igazi ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen a forrón gőzölgő, illatos és aranysárga leves nélkül. Az ínyencektől a fogyókúrázókig, gyerekek- felnőttek egyaránt szeretik. Jöjjön egy kis leves- történelem, és eláruljuk azt is, miért jó, ha levest eszünk!


A leves az egyik legrégebben készített étel. Az első ismert receptgyűjtemény, a De re Coquinaria i.sz. 48-ból származik. Aktualitását még 1452-ben is őrizte, amikor az első nyomtatott receptkönyv megjelent. Az írásműben számos levesfélét találunk, amelyet a rómaiak kedveltek, így például a Lenticulum de Castaneis, amely lencseleves gesztenyével, fűszerezve borssal, köménnyel, korianderrel, mentával, ecettel és mézzel.


A potage francia szó is római gyökerekből ered. A latin potus szóból származik (a latin potare-inni), amely húslét jelentett, és maradék húsokból vagy halból készítettek.


Előételként először a levesek nagy szerelmese, XIV. Lajos vezette be. Ragaszkodott hozzá, hogy minden étkezéshez négyféle levest szolgáljanak fel. Különösen szerette a brokkolival, karfiollal, articsókával és aszparágusszal (spárgával) készült ételeket. Higiéniai szempontból újdonság volt, hogy a királyi személyzet a vendégek elé külön tányérokat tett, felcserélve azt a szokást, hogy mindenki egy tálból eszik. A tányérokat minden fogás után váltották. Valószínűleg ez volt a tálalás művészetének első alkalmazása.


Az emberek mindig tudták, hogy ha mást nem is, de levest mindig kell enni. A legszegényebbek legtöbbször csak zöldségből vagy zablisztből készítették, jobb esetben egy kevés hússal. A kevésbé szegények a heti maradékokból főztek levest.


Mint gyógyszer máig is használatos, lévén meleg, könnyű, és tápláló, egyszersmind biztosítja a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Értékeit a fogyókúrázók is könnyen felismerhetik: a leves felmelegíti a gyomrot és előkészíti a főételre. Így jobban tudja hasznosítani az ételt. Az étkezés előtt elfogyasztott leves megakadályozza, hogy túlegyük magunkat a főételből. Az emberi szervezet működéséhez szükséges anyagok jó esetben ideálisan kombinálódnak a levesben: rostok, fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, és nem utolsósorban víz - mindez alacsony kalóriatartalommal.



*



 

 

Címkék: leirás leves recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu