Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Receptek árpával.
A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.
- A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6 órára, de legjobb 1 napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél - egy órát). Célszerű lágy vizet használni – szűrt vizet például -, mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.
Árpapehely leves
Hozzávalók:
- 100 g árpapehely,
- 2 db hagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 ek Shoyu,
- 1 ek tojáspótló por,
- 1 pohár magtej, (tönköly tej, köles tej)
- 1 l tisztított víz,
- olívaolaj.
Elkészítése:
- Szeleteljük fel vékonyra a hagymát, és egy kevés olajban pároljuk meg.
- Ezután öntsük hozzá a vizet és az árpapelyhet, főzzük közepes lángon tovább.
- Miután megpuhult tegyük bele a Shoyut is és a gázról levéve, lefedve, hagyjuk a pelyhet kb. húsz percen keresztül duzzadni.
- Közben a tojáspótlóval és a magtejjel készítsük el a habarást, majd tálalás előtt keverjük a levesbe.
- Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel és tálalhatjuk is.
Zöldséges árpa leves
Hozzávalók:
- 1 maréknyi hántolt árpa
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál szárzeller,
- 2 szál újhagyma,
- 3 db zsályalevél,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),
- 1 csipet borsikafű,
- Shoyu
- szűrt víz
Elkészítése:
- Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.
- Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.
- Lassú lángon főzzük tovább.
- Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.
- Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
- Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.
Csalános árpakása
Hozzávalók:
- 200 g hántolt árpa,
- 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,
- 2 db hagyma,
- 1 ek Shoyu,
- olívaolaj,
- szűrt víz
Elkészítése:
- Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük fönni.
- Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.
- Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.
- Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.
Bácskai árpás szejtán (rizses hús helyett)
Hozzávalók:
- 30 dkg előző este beáztatott árpa,
- 20 dkg szejtán,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 3 db szárított paradicsom,
- 20 dkg zöldborsó,
- kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj
Elkészítése:
- A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.
- Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.
- Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.
- A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.
- Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.
Árpakrém (édes)
Hozzávalók:
- 200 g árpaliszt / árpapehely,
- 0,5 l magtej, (tönkölytej, kölestej, rizstej)
- 200 g aszalt gyümölcs, (barack, datolya, mazsola, szilva)
- 1 rúd fahéj, (1 tk őrölt-fahéj, őrölt-gyömbér)
- MALTEX
- szűrt víz
Elkészitése
- Áztassuk be az aszalt gyümölcsöt 3-6 órával előbb.
- A fahéjjal ízesített tejet tegyük fel, amikor forrni kezd, állandó keverés mellett, szórjuk bele az árpalisztet / pelyhet. Kb. negyedóráig főzzük, ha nagyon besűrűsödne, egy kis tejet/vizet töltsünk hozzá.
- Közben csöpögtessük le az aszalt gyümölcsöt, és egy kis tejjel vagy vízzel turmixoljuk össze.
- Vegyük le az árpát a tűzről és keverjük hozzá az aszalt gyümölcs krémet.
- Ha nem elég édes, miután langyosra hűlt adhatunk hozzá egy kis MALTEX-et.
- Kis tálkákba / kelyhekbe porciózzuk ki, hűtsük le.
Desszertnek, nassnak finom, egészséges, tartalmas krémet kapunk.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Maláta készítése otthon
SÜTŐBEN SÜLT KRUMPLI.
SHI-TAKE GOMBÁS SPAGETTI.
SAJTGOLYÓK.