Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
EZT OLVASD EL RENDESEN, ÉRDEMES!!!!
Hagymát is hagymával!
Minden igazán magyaros étel alapja a vöröshagyma, esszük sülve-főve. Átható
és megmaradó szaga miatt nyersen fogyasztjuk a legritkábban, de ha az
egészségünkről van szó, érdemes időnként inkább a társaságról lemondani a
vöröshagyma javára - vagy rávenni másokat is, hogy együtt hagymázzunk.
A vöröshagymát (Allium cepa) nem csak élelmiszerként és fűszerként, de
univerzális gyógyszerként is számon tartja szinte minden kultúrkör.
Egyik legjobb tulajdonsága, hogy könnyen hozzáférhető: sokféle
színárnyalatban és formában, de gyakorlatilag a világon mindenütt
megterem. Jellegzetes illatát és ízét bizonyos kénvegyületeknek
köszönheti, tartalmaz B1-, B2, C- és E-vitamint, de van benne kálium,
kalcium, vas, jód, foszfor, szelén és cink is. Fertőzések kezelésére és
megelőzésére több ezer éve használja a népi gyógyászat, de ma már
tudományosan is bizonyított tény, hogy baktériumölő hatásban a fokhagyma
mellett a vöröshagyma a leghatékonyabb növény.
Kedvező tulajdonságai nagyobb részét minden elkészítési formában megtartja,
de mint sok más zöldség, a hagyma is nyersen fejti ki a legkedvezőbb
módon hatásait. Főként a téli, náthás, megfázós időszakokban jut
sokaknak eszébe nagymama hagymatea-receptje, és ez nem véletlen. Mivel a
hagyma rendkívül jó nyákoldó hatású, enyhíti a köhögést, illóolajaival
pedig orrdugulás ellen is hatékony. Elég, ha becsukott szemmel frissen
vágott hagymát szagolgatunk egy-két percig.
Asztmás állapotokban is bizonyítottan segít átjárhatóbbá
tenni a légutakat, oldja a hörgők görcseit, ráadásul az immunrendszert is erősíti, így gyorsítja a felépülést. Arra azonban vigyázni kell, hogy
összességében erős meleg érzetet vált ki a szervezetben, ezért lázas
állapotban belsőleg alkalmazva inkább kellemetlennek érződik a hatása.
A hagyma az emésztésre is jótékonyan hat, mivel segíti a zsírok lebontását;
nem véletlen, hogy a szántó-vető parasztok egész oldal szalonnákat nyugodtan
befalatoztak, ha bőségesen volt hagyma is mellé. Több olyan hatóanyaga
is van, amely az inzulinkiáramlást serkentve mérsékli a vércukorszint
megemelkedését az étkezés után. Mivel fokozza az emésztőnedvek
termelését, nem csak étvágygerjesztő hatású, de a bélgörcsöket is oldja -
emésztési problémáknál azonban ügyelni kell a mennyiségre, nagyobb
adagban már puffadást okozhat és epehajtó hatása is jobban megnyilvánul.
A hagyma a szív- és érrendszerre is kedvező hatást fejt ki: nyersen
fogyasztva meggátolja a koleszterin-lerakódást, így véd a vérrögképződések és a magas vérnyomás ellen, vagyis megelőzhet rengeteg keringési rendellenességet.
Egyre több kutatás bizonyítja azt is, hogy a rákos megbetegedések kivédésre is érdemes hagymát enni. Kénes vegyületei ugyanis gátolhatják egyes tumorsejtek növekedését, míg bizonyos fitovegyületei olyan enzimeket hoznak létre a májban, amelyek egyes rákkeltő anyagokat ártalmatlanná tesznek vagy kiürítenek a szervezetből.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Ételek szívünk egészségéért
Az egészséges táplálkozás 12 pontja.
Szépségápolás a konyhából!
Édesítőszer, egy új fajta betegségokozó