Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Néhány egyszerű és olcsó tésztaétel.
Gyúrt tészta.
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt,
• egy tojás,
• nem egészen 1 dl víz.
A lisztet deszkára púpozzuk, közepébe mélyedést nyomunk, és ebbe ütjük a tojást. Ujjunkkal apránként dolgozzuk össze a liszttel a tojást. Vizet adagolunk hozzá, majd tenyerünk alsó felével jól kidolgozzuk. A rugalmas tésztát cipó alakban, kendővel letakarva, fél óráig pihentetjük, majd hajszál vékonyra nyújtva kockatésztát, csuszát vagy lapos metéltet, milliméteres vastagságúra nyújtva vékony metéltet vágunk belőle. Sós, lobogva forró vízben kifőzzük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, majd kevés olvasztott zsiradékkal keverjük össze.
Bármilyen főtt tésztát készítünk, három alapszabályt jegyezzünk meg: a tésztába ne tegyünk sót, mindig lobogva forró, enyhén sós vízben főzzük ki, és ne feledjünk a vízbe egy mokkáskanál olajat is önteni, akkor nem ragad össze a tésztánk.
Darás (grízes) tészta.
Hozzávalók:
• egy adag gyúrt metélt tészta,
• 10 dkg búzadara,
• három evőkanál olaj,
• só.
Az olajon kevergetve megpirítjuk a búzadarát, majd annyi vízzel öntjük le, hogy éppen ellepje. Kis lángon, kevergetve, néhány percig pároljuk, ezalatt a dara a vizet teljesen magába szívja. A metélt tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsurgatva, a pirított darával összekeverjük. Porcukrot, lekvárt kínáljunk hozzá.
Gránátos kocka.
Hozzávalók:
• egy adag gyúrt nagykockatészta,
• két evőkanál olaj,
• egy fej reszelt vöröshagyma,
• 50 dkg burgonya,
• só,
• őrölt bors,
• egy púpozott kanál pirospaprika.
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás burgonyát főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és összetörjük, hozzáadjuk a lobogva forró, sós vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát. Néhány percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen szétessen, és csak bevonja a tésztát. Az sem baj, ha az alja egy kicsit odapirul. Ecetes savanyúság illik hozzá.
Káposztás kocka.
Hozzávalók:
• 1 kg fehérkáposzta,
• 5 dkg zsír,
• 1 kávéskanál só,
• 0.5 dl víz,
• 1 csapott evőkanál cukor,
• 25 dkg száraztészta kocka.
A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. 0.5 órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta.
Rátesszük a zsírt, és a vizet, kevergetés közben megpároljuk. Mikor már a káposzta megpárolódott, de még holtsápadt, akkor félretoljuk a káposztát, és a lábas alján a cukrot megolvasztjuk, mikor megbarnult összekeverjük a káposztával. Étvágygerjesztőbb lesz a színe. Ez a káposztapárolás 40 percig tart.
Érdemes előre párolni káposztát és adagonként lefagyasztani, akkor felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és forrósítani.
A kockatésztát bő forrásban lévő sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfőtt, leszűrjük, és a káposztával összekeverjük.
Tálalhatjuk, mindenki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.
Tejfölös rakott metélt.
Hozzávalók:
• egy adag gyúrt tészta,
• három tojás,
• három púpozott evőkanál porcukor,
• 4 dl tejföl,
• 10 dkg vaj,
• 5 dkg mazsola.
A tésztából a szokásos módon metéltet készítünk, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd 5 dkg olvasztott vajban megforgatjuk. A tojások sárgáját a cukorral, 3 dkg vajjal és a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tojások fehérjéből vert kemény habot is.
A maradék vajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat, beleöntjük a tojáskrémmel összekevert tésztát, és a sütőben átsütjük.
Tejben főtt metélt.
Hozzávalók:
• egy adag gyúrt tészta (víz helyett tejjel készítjük),
• 0,5 l tej,
• 2 dkg vaj,
• két tojás,
• négy púpozott evőkanál cukor vagy méz,
• 3 dkg darált dió,
• 5 dkg mazsola,
• só,
• a tetejére vaníliás cukor.
A tejjel összegyúrt tésztát metéltre vágjuk és a vajjal gazdagított, két kanál cukorral édesítet tejben, kifőzzük. Addig forraljuk, amíg a tészta az egész tejet magába nem szívta, akkor belekeverjük a darált diót (vagy mandulát) és a mazsolát. Tűzálló tálba töltjük. A két tojássárgáját és a két kanál cukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a két tojás fehérjéből vert kemény habot. Ezt a masszát öntjük a tészta tetejére. A sütőben megpirítjuk és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Tésztákat különböző képpen variálhatjuk: diós, mákos, túrós, sajtos, tejes, kakaós, stb.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Töltött kacsa Nóri módra
SÜTŐBEN SÜLT KRUMPLI.
SHI-TAKE GOMBÁS SPAGETTI.
SAJTGOLYÓK.