Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Keverem-kavarom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keverem-kavarom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
Hogyan is kell az igazi parasztsonkát bepácolni és megfüstölni, úgy, hogy a csont mellett ne legyen sárgás nedvesség, és ne legyen a környékén a hús kék meg zöld.
Az igazi parasztsonkának, legalább egy-két hét kell a száraz sózásra, és ezután pedig még 5-6 hetet kell a páclében forgatni. Viszont, talán még nem késő, a darabolt combot, vagy tarját eltenni.
A sózásra szánt sóhoz, minden kilohoz egy deka salétromsót (gyógyszertárban kapható) keverünk. Ezzel a másfél, két kilos darabokat alaposan bedörzsöljük, és egy nagyobb edénybe szorosan egymásmellé helyezzük, ha bőrös, akkor a bőrös rész, mindig alulra kerüljön! majd alaposan lenyomkodjuk, esetleg valamilyen nehezéket teszünk rá. Egy hétig, minden másnap megforgatjuk, majd az alatta lévo sóslevet (anyapácot) felengedjük 8-10 liter vízzel, hozzákeverünk 2 kg asztali sót (lehetőleg, ne jodozott legyen!), a páclébe tehetünk néhány babérlevelet, szemes borst, pár gerezd zúzott fokhagymát, fenyőmagot keverni, majd a sonkákra önteni, hogy alaposan ellepje, ezután, hetente 2, 3 alkalommal átforgatni, és a páclevet ellenőrizni, hogy nem zavaros-e, mert abban az esetben, ki kell cserelni rajta a páclevet!!!
3-4 hét eltelte után, a sonkákat a pácléből kiszedjük, alaposan hideg vízben megfürdetjük, nem árt, ha egy-két órát ázni hagyjuk, majd felfűzzük, és jó szellős helyen, legalább egy napig, szikkadni hagyjuk, majd 3-4 napig hideg füstön füstöljük.
Ahhoz, hogy a csont mellett is rendesen átérjen, sózásnál a csontok végein, alaposan be kell dörzsölni a sóval, mintha megtömögetnénk egy kicsit.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Az igazi sonka. Sonka főzése.